Annonse

Nye filmstudieark

Dette er en oversikt over de aller siste filmstudiearkene som er publisert:



Jentene fra Dagenham




Klassetrinn: 10. klasse, videregående


Fag: Engelsk, Samfunnsfag, Historie


Tema: Likestilling, Solidaritet, Lønnskamp, Språk, Miljø

Vi befinner oss i Dagenham utenfor London, i Storbritannia på slutten av 1960-tallet. Filmen er basert på virkelige hendelser. Flertallet av byens arbeidere, inkludert de utearbeidende kvinnene, arbeider på Ford Dagenham-fabrikken, der det produseres biler. Kvinnene som jobber der syr setetrekkene til bilene. De jobber under de mest kummerlige forholdene i fabrikken – i et trangt, skittent lokale, uten særlig ventilasjon.

Da ledelsen ved fabrikken forsøker fryse kvinnene lønnsmessig, ved å betrakte dem som ”ufaglærte”, får kvinnene nok. De går til streik, en streik som skal komme til å bli den berømte ”Ford-Dagenham-streiken” i 1968, der kvinnene ved fabrikken stoppet opp hele produksjonen av ulike merkebiler i Storbritannia (fordi ingen kunne kjøre biler uten seter). De måtte kjempe mot fabrikkledelsen, fagforeningsledere, konsernledelsen i USA, sitt eget lokalsamfunn og til slutt involverte selveste regjeringen seg. Kvinnene vant til slutt streiken og oppnådde sine lønnskrav langt på vei. På denne måten banet de veien for alle kvinners lønnskamp i hele Europa og hjalp med dette til at likelønnsordningen ble innført, som en av de første landene i Europa.




Jørgen + Anne = Sant




Klassetrinn: 5.-7. trinn


Fag: Norsk


Tema: Litteratur på film, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap og respekt

Ti år gamle Anne Lunde forelsker seg hodestups i den nye gutten i klassen, Jørgen Ruge. Når Anne selv har vært mest opptatt av å slå guttene i håndbak eller løpe fra dem, tilspisses situasjonen når skolens peneste jente Ellen også forelsker seg i Jørgen. I motsetning til Anne har Ellen verdens lengste, vakreste hestehale, alltid pene, rene klær og jobb som skuespiller i en reklamefilm på TV. Men Anne har bestemt seg. Oddsene er kanskje ikke på hennes side, men Jørgen Ruge skal bli hennes kjæreste, ikke Ellens. Og selv om noen voksne ikke tror man kan bli ordentlig forelsket når man bare er ti år og går i femte, så vet Anne bedre. For det kan man!
Jørgen + Anne = Sant bygger på en barnebok av Vigdis Hjorth.



Kongen av Bastøy




Klassetrinn: 8.-10. trinn, videregående


Fag: Religion, Livssyn og etikk, Samfunnsfag


Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Oppvekst/familie

Norge 1915 – En historie basert på virkelige hendelser. Erling (17) ankommer Bastøy med sin egen agenda; å komme seg bort derfra fortest mulig. Hvor langt er han villig til å gå på bekostning av andre, for selv å slippe unna et undertrykkende og brutalt regime?



Konger av Oslo




Klassetrinn: 5.–7. trinn


Fag: Kunst og håndverk, Samfunnsfag, RLE-faget, Mediefag


Tema: Tenår, Skole og seksualitet, Vennskap/respekt, Oppvekst/familie

En dokumentarfilm hvor vi møter ulike barn fra en 7. klasse på Ruseløkka skole i Oslo. Filmen starter med en kort presentasjon av noen av barna og skolens 17.mai-feiring, der de går i tog foran Slottet og vinker til kongefamilien. I løpet av dette siste året på barneskolen ser vi hvordan barna utvikler seg og modner, fra å være barn til å bli gryende ungdommer – med alt som hører med av opprør, forelskelser, drømmer om fremtiden og ikke minst samhold og gode vennskap.

Annonse
Skroll til toppen