Annonse

Digitale kinoer gir økt besøk

Totalt er det 410 kinosaler som nå kan vise digital film og annet alternativt innhold digitaliseringen åpner for. Selv den mobile Bygdekinoen vil være ferdig digitalisert til høstsesongen 2011. Hele 70 prosent av kinoene, inklusive Bygdekinoen, kan vise 3D.

– Et av målene med denne digitaliseringen har vært å opprettholde et godt kinotilbud, og dermed også et godt kulturtilbud i distriktene. Gjennom et enestående spleiselag mellom kinoene, distributørene og Film & Kino har vi i Norge klart å få med både de store og de små kinoene i digitaliseringen. Dette sliter man med i andre land, og det hadde ikke vært mulig uten vår unike kommunale kinostruktur, sier administrerende direktør Lene Løken i Film & Kino.

Med digitaliseringen har de små og mellomstore kinoene fått tilgang til et langt større utvalg av filmer enn tidligere. Det er oftere premierer og filmene kommer generelt fortere ut til kinoene.

– Det er veldig hyggelig allerede nå å se at investeringene kommunene og de små kinoene har gjort gir et bedre besøk. Ikke minst viser det at intensjonen med å få alle kinoene digitalisert var riktig, sier avdelingsdirektør Jørgen Stensland i Film & Kino, som er prosjektleder for digitaliseringen.

I tillegg har en rekke kinoer tatt i bruk muligheten til å vise alternativt innhold. Mange kinoer har hatt stor suksess med overføring av sportsbegivenheter og forestillinger fra verdens store operahus, som Metropolitan i New York og La Scala i Milano. Det finnes også eksempler på at det er lagt til rette for lokalt baserte produksjoner innen ulike områder. Nå står blant annet overføringer fra teater for tur.

– Publikumstilstrømningen til visninger av alternativt innhold har i mange tilfeller vært større enn til de ordinære kinofilmene. I Sunndal ble for eksempel en filmproduksjon av og med lokale innbyggere årets best besøkte film på stedet. Mulighetene er mange, og vi vil nok oppleve en interessant utvikling på dette området i årene som kommer, sier Stensland.

Annonse
Skroll til toppen