Annonse
Gunnar Strøm med Aamot-statuetten. Her med juryleder Anja Breien og Film & Kinos styreleder Knut Even Lindsjørn. Foto: Film & Kino.

Aamot-statuetten til Gunnar Strøm

Film & Kino har denne gangen ønsket å hedre en ildsjel som man trygt kan si at har trukket i trådene for å skape og hjelpe talenter til det norske animasjonsmiljøet. Strøm har vært en utmerket ambassadør for norsk animasjon internasjonalt.

Aamotkomiteen sier i sin innstilling at den norske filmen i mange tiår har vært mer eller mindre preget av et godt, sterkt og vitalt animasjonsmiljø. Animasjoner finnes i kortfilmer, musikkvideoer, spillefilmer, TV-serier og i etterarbeid og spesialeffekter. Animasjon er ikke lenger “bare” tegnefilm og dukkefilm. Animasjon blir i leksikon beskrevet som både levendegjøring og besjeling. Komiteen vil gjerne hedre en slik levende sjel i det norske animasjonsmiljøet.

Gunnar Strøm startet animasjonsutdanningen ved distriktshøgskolen i Volda i 1992. Han var en ledende initiativtaker for en egen nasjonal filmfestival for animasjonsfilm. Det startet med Animerte dager i Oslo i 1994, og er etter hvert blitt den årvisse Fredrikstad Animation Festival. Han har vært representert i flere internasjonale fora for animasjonsfilm, og han har skrevet en rekke artikler som både formilder animasjonsfilmens egenskaper og animasjonsfilmens historikk. Hovedprisen ved filmfestivalen i Fredrikstad, “Golden Gunnar”, er oppkalt etter Strøm, og den er formet etter hans væren og utseende.


Aamot-statuetten er Film & Kinos ærespris. Den deles ut til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film eller filmproduksjon. Statuetten er laget av skulptør Arne N. Vigeland. Kandidater innstilles av en komité bestående av Anja Breien (leder), Anne Hoff, Finn Skårderud, Kikkan Thronsen og Kalle Løchen.

Annonse
Skroll til toppen