Annonse

Julefilmer

1. It’s A Wonderful Life


Regi: Frank Capra, 1946.

Man kommer ikke utenom denne filmen som mange ganger er blitt kåret til “tidenes julefilm”. James Stewart er den gode faren som i desperasjon bestemmer seg for å avslutte livet på selveste julaften, men Clarence (en engel av annen klasse) kommer ham til unnsetning.

Se klipp fra filmen her.

2. The Nightmare Before Christmas


Regi: Henry Selick, 1993.

Gresskarkongen Jack Skellington har alltid hatt kontroll over begivenhetene rundt Halloween, men får problemer når han skal innføre nye tradisjoner i jula.

Se klipp fra filmen her.

3. Alene hjemme


Regi: Chris Columbus, 1990.

8 år gamle Kevin blir etterlatt av sin familie som drar på juleferie til Europa. Gøy for Kevin når han får herje rundt i huset alene, gøy for oss når et par idiotiske tyver prøver å komme seg inn.

Se trailer for filmen her.

4. Die Hard – Aksjon skyskraper


Regi: John McTiernan, 1988.

I begge de to første filmene i denne populære actionfilmserien skal John McClane først og fremst komme seg hjem til jul. Men terrorister tar gisler i både skyskrapere og flyplasser, og julen må utsettes inntil noen tar affære.

Se trailer for filmen her.

5. En dag uten krig (Joyeux Noël)


Regi: Christian Carion, 2005.

En uventet våpenstillstand oppstår i skyttergravene på julaften under den første verdenskrig når franskmenn, tyskere og skotter bestemmer seg for å lære hverandre å kjenne i den meningsløse krigføringen.

Se klipp fra filmen her.

6. Tokyo Godfathers


Regi: Satoshi Kon, 2003.

Tre fattige hjemløse skjebner finner et lite barn ute i gatene på julaften, og betemmer seg for å prøve å finne barnets foreldre. En japansk animasjonsfilm som blant annet har en klar referanse til John Fords film «3 Godfathers».

Se trailer fra for filmen her.

7. Diner


Regi: Barry Levinson, 1982.

Fem venner tilbringer nesten hele sin fritid rundt byens Diner. Det er 1959, og i en uke mellom jul og nyttår, vil denne gjengen forsøke å forestille seg en verden, og et liv, utenfor. Den første av flere oppveksthistorier som Barry Levinson laget fra Baltimore.

Se klipp fra filmen her.

8. En julefortelling (A Christmas Story)


Regi: Bob Clark, 1983.

En ung gutt ønsker seg mest av alt et luftgevær til jul, men møter berettiget motstand fra foreldre, lærere og ikke minst Julenissen! En film som balanserer humor og følsomhet på en så fin måte, at alle kan kjenne seg igjen i den enkle historien. Clark stod også for en av de beste slasher-filmer i julehistorien; «Black Christmas» (1974).

Se klipp fra filmen her.

9. Fanny og Alexander


Regi: Ingmar Bergman, 1985.

Av en eller grunn føler man sterkt for å ta med en film som først og fremst har en aura av jul rundt seg, og en scene som definerer denne aura. Bergmans film er en gjenganger på TV i juletiden, og det mest av alt fordi den kan fremkalle nostalgi. Men som sagt det er ikke Bergmans egentlige prosjekt med denne sagaen. Se også Michael Hanekes «Det hvite båndet» for en svartere framstilling av aura.

Se trailer for filmen her.

10. Love Actually


Regi: Richard Curtis, 2003.

Like klassisk i moderne juletider er denne britiske multikarakter-komedien. Vi møter åtte par som hver for seg skal forholde seg til kjærlighetens spor og avsporinger i den hektiske tiden før julaften. Så er adventstiden også dekket på sitt stressende vis.

Se trailer for filmen her.

Annonse
Skroll til toppen