Annonse

Oppvekst under krig

For barnet tegnes i utgangspunktet med sin uskyld, etter hvert som et offer, men i alle tilfeller gir disse filmfortellingene en mulighet til følge en vei inn til en bedre forståelse av menneskelighet. Det handler om å se barna, og for barna handler det om å bli sett. Den svenske filmen «Simon og eiketrærne» som har premiere på norske kinoer denne julen, forteller en slik historie; Simon vokser opp i et arbeiderstrøk i Göteborg. Han er skoleflink og søker seg mot bedre skoler. Han blir venn med den jevnaldrende Isak som kommer fra en velholden jødisk familie som har flyktet fra Tyskland på grunn av krigen. De to guttene og deres familiers liv veves sammen, inntil tiden er inne for at en hemmelighet må komme til overflaten.

1.
Gå og seRegi: Elem Klimov, Sovjetunionen 1985.

En av filmhistoriens mest brutale skildringer av krigens grusomheter, skildret via en ung hviterussisk gutt som ser sin landsby bli utslettet av tyske styrker, og hans forsøk på å overleve gjennom å ta del i motstandskampen.

Se
Gå og ses trailer her
.Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.


2.
Grave of the FirefliesRegi: Isao Takahata, Japan 1988.

En animasjonsfilm med et svært trist innhold, som likevel kan virke oppløftende, tross alt. To søsken forsøker å overleve på egen hånd etter at deres mor er blitt drept, og faren er soldat i krigen. De driver rundt og søker tilflukt i en hule for å holde seg i skjul. Barn er krigens offer!

Se traileren for
Grave of the Fireflies her.3.
Distant voices, Still livesRegi: Terence Davies, Storbritannia 1988.

Denne filmen forteller om tre søskens forhold til sin gode mor og sin tyranniske far. I hvert fall slik de alle husker ham, for denne filmen er bygget på minnets mosaikk gjennom en rekke sterke og stilsikre tablåer. Oppveksten strekker seg utover på 50-tallet, men evnen til å overleve en krig flyttes etter hvert inn i hjemmet.

Se traileren til
Distant voices, Still lives her
.Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.


4.
Forbudt lek (Jeux interdits)Regi: Rene Clair, Frankrike 1952.

En foreldreløs jente innleder et nært vennskap med en litt eldre bondegutt etter å ha flyktet fra Paris. Sammen samler de døde dyr til en egen «kirkegård» i en fraflyttet låve, og nettopp deres uskyldige lek, og forhold til døden, skaper problemer i forhold til de voksne, og krigen som pågår noen mil unna.

Se klipp fra
Forbudt lek her
.Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.


5.
Ivans barndomRegi: Andrej Tarkovskij, Sovjetunionen 1962.

Tarkovskijs debutfilm handler om en 12 år gammel gutt som opererer som soldat med spesielle evner og egenskaper på østfronten, fordi han vil hevne de som tok livet av hans foreldre. Han er både et barn, og en svært nyttig brikke i krigsspillet.

Se utdrag fra filmen
Ivans barndom her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.

6.
På gjensyn (Au revoir, les enfants)Regi: Louis Malle, Frankrike 1987.

Julien blir sendt til en katolsk kostskole i nazi-okkupert Frankrike. Der møter han Jean, en annen ny elev, som virker å være mislikt av mange av de andre guttene. Et vennskap oppstår mellom dem, og etter hvert får Julien vite at Jean er jøde, og holdes skjult av skolens prester.

Se traileren
På gjensyn her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.

7.
Hope and GloryRegi: John Boorman, Storbritannia 1987.

Ni år gamle Bill vokser opp i en forstad til London, mens byen er i ferd med å bli bombet. Men han er for ung til å se i alvoret i det som skjer, for ham er livet langt på vei en lek. Han vet hvordan bombefly virker, men ikke hva de kan utrette.

Se
Hope and Glorys trailer her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen

8.
Den beste av mødreRegi: Klaus Härö, Finland 2005.

70 000 barn ble evakuert fra Finland til det nøytrale Sverige for å unngå krigen. Denne filmen følger historien til ni år gamle Eero som føler seg forlatt av sin biologiske mor, og som ikke finner seg til rette hos sin fostermor i Sverige.

Se traileren til
Den beste av mødre her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.

9.
Bobbys krigRegi: Arnljot Berg, Norge 1974.

12 år gamle Bobby lever sammen med sin far, en alkoholisert jazzmusiker, og sammen bygges det opp en fantasiverden som fjerner dem fra de ubehagelige realitetene rundt dem. Inntil Bobby finner en venn å være fortrolige med, en venn som er en tysk soldat.

Se utdrag fra filmen
Bobbys krig her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.


10.
Liten IdaRegi: Laila Mikkelsen, Norge 1981.

En skildring av et lite barns skjebne under de siste årene av krigen. Ida flytter sammen med sin mor til en liten bygd i Nord-Norge. Men de blir begge behandlet dårlig av befolkningen i bygda. Siden moren hadde et forhold til en tysk soldat, og Ida var en «tyskerunge».

Se klipp fra filmen
Liten Ida her.
Medietilsynets aldersgrense for denne filmen.

Annonse
Skroll til toppen