Annonse

Kompani Orheim

Kompani Orheim er historien om tenåringen Jarle og foreldrene hans som strever med å bo under samme tak i Stavanger på midten av 80-tallet. De har alle sine håp og drømmer, men sliter med å takle dagliglivet. Jarle søker tilflukt i musikk, politisk aktivisme og jenter, men å stå opp mot faren er en kamp som fortsatt gjenstår.

Filmen er både et familiedrama og en oppvekstsskildring om skyld og forsoning, og prisen for uavhengighet.

Om regissøren


Arild Andresen har regissert den Emmy-nominerte tv-serien Gutta Boys (2006) og spillefilmen
Keeper’n til Liverpool (2010) som har vunnet mange internasjonale priser, blant annet Krystallbjørnen under Berlinalen 2011.
Keeper’n til Liverpool ble kåret til årets beste norske kinofilm av magasinet Natt & Dags lesere. Arild Andresen har også laget en rekke kortfilmer og reklamefilmer.

Under Gøteborg internasjonale filmfestival i februar vant
Kompani Orheim prisen Beste nordiske film. Prisen på én million svenske kroner deles mellom vinnerfilmens regissør og produksjonsselskap, og er blant de mest verdifulle prisene filmskapere kan vinne.


De fem spørsmålene

1. Hva var det som tiltalte deg med prosjektet Kompani Orheim?


Jeg leste boka sommeren 2005, faktisk før den var ute for salg. Fortellingen og karakterene grep meg sterkt, og ikke minst det sterke nærværet til Jarle-karakteren og hans frihetstrang og voksende bevissthet om forholdene i familien. Det er en fortelling med mange lag og et bredt spekter av følelser, humor og alvor. Jeg følte umiddelbart at stoffet ville egne seg som film, og har vel på mange måter arbeidet med det siden da, selv om det tok tid å få filmen realisert.

2. Har det vært begrensende å jobbe med et etablert filmunivers?


Absolutt ikke.
Kompani Orheim er ingen oppfølger, men en frittstående forløper, eller "prequel" fra samme romanunivers. Ingen av de andre filmene var laget da jeg begynte å jobbe med
Kompani Orheim, og jeg har hatt frie hender hele veien.

3. Hva er den største utfordringen når man skal lage film om et så tungt tema?


Filmens tema er egentlig å finne sin selvstendighet og kjempe for frihet og rettferdighet, og det er jo ikke så mørkt? Men filmen skildrer jo samtidig en familie som har det vanskelig, ikke minst på grunn av farens grenseløshet og rusproblemer. Mye av utfordringen er nok å finne balansen mellom det mørke og det lyse, mellom smerten og håpet. Jeg tror at hvis publikum skal være med på en reise og investere følelser i karakterene, så må de kjenne at det finnes håp. Vi har også vært opptatt av ikke å fortelle i svart / hvitt eller moralisere, men å vise at det er menneskelig å feile, at man kan gjør andre vondt selv om man mener det godt. Ingen mennesker er bare onde eller bare gode. Nyansene har vært viktig å tegne. Og så er det en del humor i filmen, og vi har jobbet med å ta vare på hele følelsesspektret.

4. Gratulerer med prisen Beste nordiske film under filmfestivalen i Gøteborg! Vet du hva du skal bruke pengene til?


Tusen takk! Det var utrolig flott å vinne en slik pris i forbindelse med at filmen ble vist for aller første gang, også før norgespremieren. Pengeprisen er såpass høy at jeg ikke kommer til å bruke dem til å kjøpe noe spesielt, men det gir en fantastisk og sjelden mulighet til å bruke tid på å fokusere på utviklingen av mitt neste filmprosjekt. Å være regissør er såpass intenst at når man er ferdig med en film, står man ofte på bar bakke og må bygge opp et nytt prosjekt fra grunnen av.Det kan også være en økonomisk utfordring, siden det gjerne tar tid før et filmprosjekt begynner å gi inntekt. Nå har denne flotte prisen gjort det lettere for meg, og jeg føler selvsagt også et ansvar for å bruke tiden som ligger foran meg bra.

5. Nevn de tre filmene som gjorde størst inntrykk på deg som ungdom.


Oi. Jeg så fryktelig mange filmer før jeg var 20, hvis jeg får lov til å definere ungdommen så vidt. Men jeg tror nok at
Mitt liv som hund (Lasse Hallström),
På vei mot livet (Francois Truffaut) og
Apokalypse Nå (Francis Coppola) skiller seg ut. Ellers har jeg elsket
Gullfeber av Chaplin siden jeg var liten, og gjør det ennå. En fantastisk film som man kan lære mye av.

Se traileren til Mitt liv som hund

Se traileren til På vei mot livet

Se traileren til Apokalypse Nå

Se traileren til Gullfeber her

Annonse
Skroll til toppen