Annonse

På lederplass

Norge var i fjor ett av de få land i Europa som hadde økning i kinobesøket. Mens store filmland som Frankrike og England hadde en besøksnedgang på rundt 5 prosent, og Tyskland gikk tilbake med hele 9 prosent, gikk vi frem med over 8 prosent. I første rekke takket være en formidabel økning av besøket på norske filmer, med hele165 prosent (!) sett i forhold til året før. Totalt utgjorde norske filmer 18,2 prosent av besøket på norske kinoer.

Når det øvrige Europa i fjor viste svake tall, hevdes det å ha en sammenheng med relativt svake nasjonale produksjoner. Vi ser blant annet at veldig få europeiske filmer oppnådde noe særlig besøk utenfor eget opphavsland. Bare seks filmer oppnådde mer enn tjue prosent av sitt totalbesøk utenfor hjemlandet og europeiske filmer hadde en nedgang i det amerikanske markedet.

Vi kan lese den samme tendensen i vår egen C-kinoundersøkelse som ligger ved dette nummer av FILM&KINO-nytt. Norske filmer betyr spesielt mye for besøket på de små kinoene. Hjemmemarkedsfilmer omfattes med en særlig interesse.

Derfor er det også en sammenheng mellom besøksnedgangen hittil i år, og de relativt få norske filmene som er sluppet. Så langt, er det bare de to barnefilmene ”Kaptein Sabeltann” og ”Olsenbanden jr. på rockeren” som virkelig har trukket folk. Vi får trøste oss med at store publikumsfriere er varslet fra Hollywood i sommer, med Harry Potter i spissen, og at de norske filmene står i kø fra august og utover.

Så blir det kanskje et godt år likevel.

Lene Løken


direktør


Annonse
Skroll til toppen