Annonse

Rekordår for norsk film

Besøket på norske filmer ser ut til å ende på 2 855 000, noe som er en økning på 11,3 prosent fra i fjor og det høyeste besøket siden 1975. Markedsandelen blir da rekordhøye 24,5 prosent.

– 40 norske filmer på kino i løpet av et år er ny rekord, selv om enkelte av disse filmene er lokale produksjoner som bare er vist på noen få kinoer. Besøket på årets filmer er varierende. Åtte av filmene har et besøk på 100 000 og høyere. Disse står for 66 prosent av besøket på de norske filmene, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i Film & Kino.

Hodejegerne, med 557 086 besøk, er den best besøkte norske filmen. Totalt er den nest best besøkt, kun slått av
Harry Potter og dødstalismanene – Del 2 som har 568 298 besøk.

Det var ingen virkelig store publikumssuksesser på kino i 2011. Norge er likevel det landet i Europa som har den høyeste besøksøkningen.

– Besøksøkningen skyldes blant annet det gode besøket på flere av de norske filmene. Samtidig har digitaliseringen av de norske kinoene ført til at de små og mellomstore kinoene har bedret tilbudet og vist flere filmer. Dette har gitt en stor besøksøkning på disse kinoene, sier Langballe.

Av de ti best besøkte filmene dette året er tre norske og fem er barnefilmer. Hele åtte av de ti best besøkte filmene er oppfølgere av tidligere filmer. Unntaket er
Hodejegerne og
To på rømmen.

Oversikter over norske filmer med premiere i 2011, de best besøkte filmene samt kinobesøket de siste årene kan lastes ned fra ”Aktuelle lenker” i høyrespalten.

Annonse
Skroll til toppen