Annonse

CinemaCon: Amerikanske kinoer presser på for et lengre kinovindu

Kinoeierne i USA gjør nå et nytt forsøk på å få filmer til å bli værende lenger på kino før de blir tilgjengelige for hjemmepublikum.

 Cinema United, en bransjeorganisasjon tidligere kjent som National Association of Theatre Owners, ba tirsdag om et minimum på 45 dagers eksklusivitet for alle filmer, for å bidra til å øke billettinntektene som fortsatt ligger under nivåene fra før pandemien.

Mandag sa filmleder Tom Rothman fra Sony til publikum på CinemaCon at «Sony vil samarbeide med dere» om å fastsette kinovinduer og tilby prisfleksibilitet, selv om han ikke kom med konkrete detaljer.

– Hvis kinoene og studioene tenker langsiktig og gjør det rette, vil fremtiden bli strålende, sa Rothman, styreleder og administrerende direktør for Sony Pictures Entertainment’s Motion Picture Group.

Kortere vinduer svekker kinoinntektene

– Kortere visningsvinduer reduserer antall mennesker som går på kino i de første ukene etter en filmpremiere, sa Michael O’Leary, president og administrerende direktør i Cinema United, under den årlige bransjemessen CinemaCon i Las Vegas.

– Det påvirker bunnlinjen, og i mange tilfeller undergraver det muligheten for filmer med middels eller lavt budsjett til å bygge et publikum eller i det hele tatt komme i gang, la han til.

Spørsmålet har tidligere skapt friksjon mellom kinobransjen og medieselskapene.

Strømming presser kinobransjen

Det var tidligere vanlig praksis at filmer ble vist eksklusivt på kino i 90 dager eller mer. Fremveksten av strømming og pandemien førte til at mediekonsernene forkortet denne perioden. I dag kan en film bli tilgjengelig for strømming hjemme – mot betaling – allerede etter 17 dager. Tidsperioden varierer fra film til film.

I 2024 nådde billettinntektene i USA og Canada 8,6 milliarder dollar – 25 % under toppnivået på 11,4 milliarder dollar i 2019 før pandemien.

Vil ha slutt på annonsering av strømmingsdatoer

Kinoeierne sier at bransjen vil dra nytte av en mer konsekvent tidslinje, og de ønsker at filmselskapene slutter å annonsere datoen for hjemmepremiere mens filmen fortsatt går på kino.

– En av de viktigste tingene er å ikke annonsere strømmingsdatoen mens vi fortsatt viser filmen på kino, sa Bob Bagby, president og administrerende direktør for kinokjeden B&B Theatres. – Det forvirrer publikum.

Hollywood-studioer har forkortet kinovinduene for å tjene penger på strømming. De hevder at mange filmer henter inn mesteparten av inntektene sine i løpet av de første ukene. Strømmetjenesten Netflix setter kun et fåtall av sine filmer opp på kino, og da i korte perioder.

Annonse