Annonse

Filmdistributør får advarsel for feil aldersgrense

Medietilsynet mener kinofilmen «Døde menn går på ski» hadde for lav aldersgrense og går ut med en advarsel til distributøren. Grensen er nå endret fra 12 til 15 år.

Medietilsynet vurderte filmen etter henvendelse fra publikum om aldersgrensen, og konkluderte med at det var brudd på retningslinjene.

– Medietilsynet vurderer at 12-årsgrensen på denne filmen er et klart brudd på retningslinjene for aldersklassifisering. Vi mener distributøren har opptrådt uforsiktig i denne saken og går derfor ut med en advarsel, sier Hanne Sekkelsten, direktør for retts- og forskriftsavdelingen i Medietilsynet.

Endrer aldersgrensen

Filmen «Døde menn går på ski» er en krimkomedie med innslag av scener vi kjenner fra voldelige filmsjangre som «slasher» og «gore». Filmen er basert på Knut Nærums bok med samme tittel. En milliardær inviterer en gruppe til en hjemsøkt hytte for å feire påske. På hytta starter et detektivspill som forverres på en umulig måte. Sammen prøver de å løse flere mordmysterier og hvordan de henger sammen.

Selv om filmen har en komisk ramme, vurderer Medietilsynet at filmen kan virke skremmende for 12-åringer på grunn av mengden blodige scener og verktøy som brukes for å avbilde lik og drapshandlinger. Dette anses for sterkt og nært for en aldersgrense på 12 år.

Etter at Medietilsynet sendte varsel til distributøren, valgte distributøren raskt å endre aldersgrensen til 15 år.

–Vi var selv litt usikre på forhånd om hvor vi skulle sette aldersgrensen for filmen. Etter å ha konsultert både erfarne filmkritikere og vist filmen for 12-åringer som sa at de ikke fant filmen skummel, satte vi 12-årsgrense på den, sier Ole Georg Østevik i Manymore Films:

– Vi aksepterer Medietilsynets innvendinger selv om de samme 12-årigene syntes at «Mord på Nilen», som også har 12-årsgrense, var atskillig skumlere på grunn av lydbildet.

Få brudd på regelverket

Fra i fjor overtok distributørene selv ansvaret for å sette aldersgrenser på kinofilmer. Men Medietilsynet sjekker at ordningen fungerer som den skal.

– Så langt har vi hatt få brudd på retningslinjene. Det tyder på at distributørene håndterer oppgaven med aldersklassifisering av kinofilmer på en god måte, sier Sekkelsten.

Medietilsynet følger alltid med på kinofilmtilbudet og vurderer hele tiden hvilke filmer som bør tas inn til vurdering for tilsyn. Dersom kinofilmdistributører er usikre på hvilken aldersgrense de bør sette, kan de få hjelp av Medietilsynet.

Annonse
Skroll til toppen