Annonse

Går sammen for å løfte barnefilm

Norges ledende barnefilmfestivaler går til kamp mot resirkulerte filmuniverser med en kraftsatsing på prisvinnende kvalitetsfilm.

Tre titler er nøye utvalgt, og i april får de sine Norgespremierer under landets største barnefilmfestival i Kristiansand.

– Det er barnefamilier som går mest på kino i Norge. Likevel er filmtilbudet til denne målgruppa lite variert. Barna må tas mer på alvor, sier Cathrine Sordal, festivalsjef i Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Etterlyser mer originalitet

Norges største barnefilmfestival går av stabelen fra 22. til 27. april i Kristiansand. I år forener de krefter med TIFF Junior i Tromsø og Voss barnefilmfestival, som har det samme oppdraget: å spre filmglede blant barn og unge. Sjefene for barnefilmfestivalene deler også den samme frustrasjonen over at det de anser for å være de beste familiefilmene oppsøkes av få. I neste rekke betyr det at stadig færre våger å satse på kvalitetsfilm for familiepublikummet.

– Det er en lei tendens, som dessverre ser ut til å forsterke seg. Vi etterlyser mer originalitet og at alle ledd i bransjen tør mer. Derfor har vi tatt initiativ til dette prosjektet, sier festivalsjef i TIFF Junior, Astrid Aure.

– Prisvinnende filmperler

Sammen har de tre barnefilmfestivalene nå håndplukket tre titler som de alle skal satse på gjennom festivalåret. Filmene innlemmes i programmene og vises i Norge for første gang i Kristiansand.

– Dette er prisvinnende filmperler fra ulike verdenshjørner, som fortjener å settes opp på norske kinoer. Vi tar dem med inn i landet, og håper at flere festivaler og visningsarenaer vil gjøre det samme, sier Ann Karin Atterås i Voss barnefilmfestival.

Fra venstre: Kokko gård, Det magiske lyset og Kepler 6B

Ung mestringsevne

Filmutvelgelsen er resultat av reiser til anerkjente internasjonale barne- og ungdomsfilmfestivaler. Filmene tematiserer alt fra psykisk helse og utenforskap til entreprenørskap. De har ulike nasjonaliteter, uttrykk og sjangrer, men alle filmene følger unge hovedpersoner som tilfører omgivelsene sine noe nytt og verdifullt.

– Vi er svært fornøyde med resultatet. Det er særlig viktig for oss at filmene viser frem ung mestringsevne, at de er originale i tematikken og har kunstneriske kvaliteter. Vi ønsker at filmene skal trigge refleksjon, i tillegg til å underholde, forteller Aure.

Spansk skuespillerbesøk

De utvalgte filmene er Kepler 6B (Kepler Sexto B) fra Spania, Det magiske lyset (Tonda, Slávka a kouzelné světlo) fra Tsjekkia/Slovakia/Ungarn, og Kokko gård (Coco Ferm) fra Canada. Fra førstnevnte blir det også et skuespillerbesøk:

– Vi er så heldige å få den unge hovedrolleinnhaveren fra Kepler 6B på besøk. Daniela Pezzotti er et stort skuespillertalent, og kommer hele veien fra Spania! I Kepler 6B spiller hun en 12 år gammel jente som hjelper en voksen ut av sorgen i et innbilt romskip, sier Cathrine Sordal.

Annonse
Skroll til toppen