Annonse

Norske kinosjefer har kåret fjorårets beste norske filmer

Norske Kinosjefers Forbund har  tildelt Sølvklumpen for årets film 2023 til «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr». Regissør Ragnhild Nøst Bergem ble overrekt prisen på siste filmtreff i Oslo.

2023 var et filmår med spesielt mange dokumentarfilmer med kinolansering. I kategorien beste norske kinofilm har juryen valgt å gi årets Sølvklump til «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr» – en dokumentarfilm som har begeistret et stort publikum over hele landet.

I filmen møter vi Ola, som er 30 år gammel og har bodd de siste fire årene i bo- og arbeidsfellesskapet Vidaråsen i Vestfold. Her bor mennesker med nedsatt funksjonsevne side om side med funksjonsfriske. Regissør Ragnhild Nøst Bergem følger hovedpersonen tett med kameraet sitt, og vi får et nært og hjertevarmt innblikk i Olas liv og hans refleksjoner om livet og fremtiden.

Juryen sier at dette er en film som med varme og klokskap bidrar til å rive ned skillene mellom «oss og dem».

Filmen har vekket begeistring overalt hvor den har blitt vist, og kinopublikum over hele landet har hatt glede av besøk fra både Ola og regissør Ragnhild på ulike spesialvisninger.

«Lars er LOL» kåret til beste barne-/familiefilm 

«Lars er LOL» får Sølvklumpen for beste barne-/familiefilm. Årets prisvinner handler om Amanda som får i oppgave å ta seg spesielt godt av sin nye klassekamerat Lars, som har Downs syndrom, noe hun anser som sosial katastrofe. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner, noe som skaper sosiale utfordringer for Amanda.  Det er en fin og realistisk dialog mellom de unge skuespillerne, og handlingen virker troverdig.

Filmen setter søkelys på viktige tema på en engasjerende måte, og skolevisninger over hele landet har vert med å skape debatt og engasjement rundt konflikter og utfordringer i egen skolehverdag. Filmen er en tankevekkende og sjarmerende film om vennskap, utenforskap og hvordan det kan føles å være annerledes – og om hvilke konsekvenser tankeløs mobbing kan få.

Filmen er basert på Iben Akerlies bestselgende roman.

Sølvklumpen er en norsk filmpris delt ut av Norske Kinosjefers Forbund siden 1958. Prisen deles ut til den beste kinofilmen og den beste norske barne-/familiefilmen fra året som gikk.  Prisen består av en sølvklump med inskripsjon fra Det Norske Myntverket.

Juryen har bestått av:

Kari Reianes Spangen, Egersund kino

Kristine Brungot, Sjøborg kino

Erlend Serigstad, Bryne Kino

Annonse
Skroll til toppen