Mens manusforfattere er tilbake på jobb, forblir film- og TV-skuespillere i streik i den lengste streiken i deres historie. Lørdag er det 100 dager siden forhandlingene med studioene brøt sammen.
Mens manusforfattere er tilbake på jobb, forblir film- og tv-skuespillere i streik i den lengste streiken i deres historie. Resultatet blir garantert et svekket filmtilbud neste år. Så langt har streike kostet den nasjonale økonomien rundt 6 milliarder dollar, ifølge Variety. Estimat inkluderer tap i lønn så vel som ringvirkningen på tilleggsvirksomheter som eiendom og tjenester.
Folk bak kamera utgjør hoveddelen av sysselsettingen i Hollywood, og har dermed tatt støyten av streiken. Studioarbeidere, håndverkere, sminkører osv sliter først og fremst med å betale husleie og bil, sier Bob Beitcher, president og administrerende direktør for Motion Picture and Television Fund, som har utbetaltt mer enn 3 millioner dollar i hjelpetilskudd.
Noen forlater også industrien, men de synes det er vanskelig å erstatte inntekten og har blitt tvunget til å flytte ut av staten, skriver bransjebladet.
Fra optimisme til pessimisme
For et par uker siden var det utbredt optimisme om at vanskeligheten snart ville være over da manusforfatterne fikk sin avtale, og avsluttet sin 148-dagers streik, var håpet at det ville bane vei for en avtale med SAG-AFTRA.
Den optimismen forsvant 11. oktober, da AMPTP trakk seg fra forhandlingen. Studioalliansen har tilbudt skuespillerne en avtale som stort sett ligner på avtaler som er inngått med WGA og Directors Guild of America.
Men SAG-AFTRA sier de har unike bekymringer som ikke er adressert i de andre fagforeningenes avtaler. Hovedhindringen er et SAG-AFTRA-krav på 500 millioner dollar årlig fra strømmetjenester, i form av en avgift på 57 cent per abonnent.
AMPTP har i stedet tilbudt en versjon av den seerbaserte bonusen gitt til manusforfatterne. Det ville koste studioene rundt 20 millioner dollar i året – og etterlate et enormt gap mellom de to forslagene.
SAG-AFTRA søker også en økning på 11 % i grunnleggende minimumskrav for å holde tritt med inflasjonen, mens studioene tilbyr 5 % – det samme som WGA og DGA fikk.
Stjerneforslag
Deadline avslørte tirsdag at en gruppe stjerner inkludert George Clooney, Emma Stone, Ben Affleck, Tyler Perry og Scarlett Johansson møtte SAG-AFTRA-lederne som har kommet med et forslag.
Deadline snakket med Clooney, som bekreftet planen foreslått av dem.
«Mange av oss med høyest inntekter ønsker å være en del av løsningen,» sier den Clooney til Deadline. «Vi har tilbudt å fjerne grensen for kontingent, noe som vil bringe over 50 millioner dollar til fagforeningen årlig. Godt over 150 millioner dollar i løpet av de neste tre årene. Vi synes det er rettferdig av oss å betale mer til forbundet. Vi foreslår også en reststruktur nedenfra og opp. Vi ønsket å vise at vi alle er i dette sammen og må finne måter å bidra til å lukke gapet når det gjelder hva skuespillere får betalt.»
Hva skjer med filmer og tv-serier
Manusforfatternes tilbakekomst har fått Hollywood-produksjonsmaskinen i gang igjen med filmforfattere som fullfører manus. Men det ferdige produktet vil avvente slutten av skuespillerstreiken, og produksjonen vil forbli suspendert. Mange tv-programmer og dusinvis av filmer, inkludert «Wicked», «Deadpool 3» og «Mission Impossible — Dead Reckoning Part 2» er skjøvet på.
Emmy-utdelingen, hvis nominasjoner ble annonsert samme dag som skuespillerstreiken bstartet, valgte å vente på stjernene denne gangen og flytte seremonien fra september til januar, selv om den datoen også kunne være truet.
Oscar-utdelingen er et stykke unna i mars, men kampanjene for å vinne dem er vanligvis godt i gang nå. Med noen unntak, ikke-studioproduksjoner godkjent av fagforeningen, er det forbudt for utøvere å promotere filmene sine i pressen eller på den røde løperen. Regissør Martin Scorsese har gitt intervjuer om sin nye Oscar-kandidat «Killers of the Flower Moon». SSAG-AFTRA-medlemmene Leonardo DiCaprio og Robert de Niro har ikke gitt intervjuer.