Annonse

Sony Pictures blir kinoeier – kan endre kinolandskapet

Sony Pictures Entertainment har kjøpt opp Alamo Drafthouse Cinema i USA. Avtalen er den første som gjør et stort Hollywood-studio til eier av kinoer på 75 år.

Sony er det første store Hollywood-studioet som går inn og kjøper en kino siden Paramount-dekretene ble offisielt opphevet i 2020,  skriver The Hollywood Reporter. Reglene var blitt lempet på for noen på 1980-tallet, og studioer inkludert Sony og Universal kjøpte ulike eierandeler i visse kjeder, men økonomien ga til slutt ikke mening

Historisk opphevelse av Paramount Consent Decrees

I mer enn syv tiår fikk studioer under visse betingelser ikke lov til å eie en kino i henhold til Paramount Consent Decrees, som ble opphevet i 2020. Fra 1948 til 2020 forbød det amerikanske justisdepartementet filmdistributører å eie kinoer under det som var kjent som Paramount Consent Decrees, som oppsto etter en kjennelse fra 1948 i amerikansk høyesterett. Dekretene demonterte i hovedsak det gamle Hollywood-studiosystemet ved å tvinge de store studioene til å avhende sine kinoer.

De eneste store filmprodusentene som har kjøpt kinoer siden 2000 var Netflix og Amazon. Netflix kjøpte Los Angeles’ Egyptian Theatre og New York’s Paris Theatre for å blidgjøre filmskapere som ønsker at filmene deres skal vises på det store lerretet, samt for å kvalifisere titlene deres for Oscar. Amazon hadde samme mål når han kjøpte den gamle ArcLight-lokaliteten i sentrum av Culver City i Los Angeles

Alamo Drafthouse og pandemien

Alamo søkte om kapittel 11-konkursbeskyttelse i 2021, da det fortsatt var på vei midt i COVID-19-pandemien. Altamont Capital, Fortress Investment Group og League dukket opp som eierne etter konkursen. Kilder sier til THR at andre parter som så på Alamo inkluderte Cinemark og en stor kjeder i Latin-Amerika.

Alamo er neppe den eneste kjeden som vurderte, eller vurderer, konkurs i kjølvannet av pandemien og forfatter- og skuespillerstreikene, som har bremset innholdspipelinen til en drypp (box office i USA i år er ned mer enn 24 prosent).

Fremtiden for Alamo Drafthouse under Sony

Onsdagens kunngjøring understreket at Alamo Drafthouse – en uavhengig kjede med 35 lokasjoner som har vært i forkant når det gjelder  matservering på kino og andre forbrukervennlige initiativer – vil fortsette å drives av Alamo-sjef Michael Kustermann, under en ny divisjon som han vil også være ansvarlig for Sony Pictures Experiences. Sony sier at avtalen forsterker dens langvarige forpliktelse til kinofilmer og fortsatte initiativer innen opplevelsesbasert underholdning.

Alamo vil fortsette å drive alle sine 35 kinoer i 25 metroområder under Alamo Drafthouse-merket. Og Alamo Drafthouse-eide Fantastic Fest, den verdenskjente sjangerfilmfestivalen, er inkludert i oppkjøpet og vil også fortsette å drives av Alamo Drafthouse. Selskapets hovedkvarter vil forbli i Austin, Texas.

Annonse
Skroll til toppen