Annonse

Status for norske kinoer

Film & Kinos administrerende direktør, Espen Lundberg Pedersen, ga tirsdag en oppdatering så langt i 2023. Til tross for en vellykket sommer som ga grunn til optimisme, er veien tilbake til nivåene før pandemien fortsatt lang.

FREDRIKSTAD: –Selv om kinobesøket ligger 31 prosent over fjoråret, er det fremdeles 20 prosent lavere enn tiden før pandemien. Han pekte på sommersuksessene til filmene Barbie og Oppenheimer:

– Publikum strømmer til når vi har riktig innhold. Hittil i år er det solgt 600 000 flere billetter enn i 2022, og med sterke titler som kommer i november og desember, ser det ut til at vi kan avslutte kinoåret på en positiv måte. Likevel gjenstår det et gap på to millioner billetter, så kinoene har en lang vei å gå før vi er tilbake på normalnivå.

Lundberg Pedersen kunne også peke på at kinoene har opprettholdt en sunn økonomi til tross for lavere billettsalg enn før pandemien. Dette skyldes muligheten til å ta ut høyere billettpriser.

Lundberg Pedersen nevnte også at neste år vil bli påvirket av Hollywood-streiker, men det er håp om en løsning etter de siste meldingene fra LA.

Desentralisert struktur

I sitt foredrag understreket han viktigheten av å bevare den desentraliserte kinoinfrastrukturen i Norge:

– 49 prosent av landets kommuner, som utgjør 82 prosent av befolkningen, har egne kinoer. Med Bygdekinoen øker dette til 81 prosent av kommunene og 91 prosent av befolkningen. Oslo har det høyeste kinobesøket og et besøk per innbygger som er betydelig over gjennomsnittet, noe som kan forklares med en ung befolkning med høy utdannelse.

Han kunne også vise til at norske filmer med lokal tilknytning har ført til bedre kinobesøk. Eksempler inkluderer filmer som «Fedrelandet,» som har prestert betydelig bedre i Møre og Romsdal enn i resten av landet. «Kampen om Narvik» og «La elva leve» har også gjort det spesielt godt i Nord-Norge.

– Selv om «Mission Impossible» har handlingen lagt til en annen verdensdel, har det faktum at den ble filmet i Møre og Romsdal påvirket kinobesøket lokalt. Tallene er tydelige. Kinoene er avhengige av norske filmer for å oppnå høyere besøkstall:

– Vi trenger flere norske filmer for å komme tilbake til normalen.

Annonse
Skroll til toppen