Annonse

Stein Sandvik døde 23. oktober 2023, han ble 76 år gammel

Beskjeden om Stein Sandviks bortgang kom brått og uventet for mange, selv om han hadde slitt med helseplager i lengre tid.

På tross av dette var Stein en aktiv og entusiastisk person som elsket livet og levde i nuet, til det siste. Han levde et innholdsrikt liv, fullt av gode minner. For de nærmeste etterlater han seg et stort tomrom, for oss som lærte han å kjenne gjennom kinovirksomheten står han tilbake som den mest toneangivende personen innen norsk kinoindustri det siste århundret.

Stein startet sin karriere i Bergen kommune som kulturkonsulent. Etter det avisen BT beskrev som en hard kamp, vant han i 1979 jobben som Filmkonsulent ved Bergen Kino, og hadde denne jobben fram til han tok over som direktør i 1994.

Som leder for Bergen Kino opererte Stein mer som en gründer enn en byråkrat. Han var ujålete, uredd og direkte, noe som gjorde at han ble lagt merke til i hele bransjen. Det må nevnes at hans handlekraftige styring av kinoen skapte nok til tider både sjalusi og konkurranse blant hans kinodirektør-kollegaer rundt om i landet.

Stein var eksepsjonelt flink til å se talenter og gi dem sjanser. Det var denne egenskapen som skulle skape jordsmonnet for det som etter hvert ble en lang rekke nye selskaper, som har endret norsk kinobransje til det den er i dag.

Fra å være et land med primært kommunale kinoer som hadde jobbet relativt uendret i 100 år, skulle innovasjon og satsning innenfor kioskdrift, kinoreklame, digital kinoteknikk, kjededrift og salg av billetter på internett gjøre Bergen Kino til det nærmeste noe norsk selskap har kommet til å utfordre de skandinaviske konsernene som Svensk Filmindustri og danske Nordisk Film.

Stein hadde en utrolig gjennomføringsevne og var høyt respektert i bransjen lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Han hadde også en stor kjærlighet for film, selv om det ikke er dette han vil bli husket for blant sine kollegaer. Han hadde derimot en egen evne til å forstå helheten av hva publikum var ute etter, og sammen med sine dyktige medarbeidere har han vært med på å skape uforglemmelige kino-minner for Bergens befolkning på Konsertpaleet, Forum, Magnus Barfot og i Engen.

For bransjen vil han bli husket som instrumentell i etableringen av selskaper som CAPA Kinoreklame, det kinotekniske selskapet Unique Nordic Digital, kinokjeden Norsk Kinodrift, nettsted og billett – tjenesten Filmweb og utviklingen av kioskdrift – selskapet Location. For filmelskere står etableringen av Bergen Internasjonale Filmfestival i år 2000 som kanskje det viktigste bidraget i karrieren.

Da han forlot Bergen Kino etter 30 år, var kino-Norge totalt forandret fra da han startet i 1979. I 2015 mottok han Fremtidens Kinos hederspris for sin mangeårige innsats for kinobransjen av bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Stein Sandvik vil bli husket som en bauta av alle som samarbeidet med han gjennom tre tiår. Hans unike personlighet, skaperglede og entusiasme vil bli sterkt savnet av alle oss som var så heldige å få jobbe sammen med ham.

Våre tanker og medfølelse går i dag til hans livsledsager, Stine, sønnen Trond, barnebarn og oldebarn. 

Vi lyser fred over Stein sitt minne.

På vegne av kolleger og samarbeidspartnere, Elisabeth Halvorsen og Dave Spilde

Annonse
Skroll til toppen