Det er en kjensgjerning at norske TV-kanaler opplever ramaskrik og illsinte telefoner dersom det hellige film-firkløveret ikke kan oppleves i løpet av julaften: Tre nøtter til Askepott, Reisen til Julestjernen, Tante Pose og Flåklypa Grand Prix. Men det er fortsatt mange dager igjen, med nok av kveldstid til å benke seg i sofakroken med stemningsskapende julefilm. Film & Kino gir deg her listen over ti titler i kronologisk rekkefølge som alle gjør seg fortjent til fornavnet «Julen er ikke den samme uten».
It’s a Wonderful Life (1946)
Regi: Frank Capra
Med: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Thomas Mitchell
Frank Capras eviggrønne fabel befinner seg overraskende på listen over filmhistoriens største økonomiske flopper. Den ble i sin tid nominert til fem Oscar og hyllet av kritikerne. Men publikum ble deprimert av historien om en mann på randen av selvmord, og å sprenge et budsjett med en million på midten av 1940-tallet var ikke noe som gikk stille forbi i gangene. Tidene har forandret seg og i dag oppfattes det livreddende julemirakelet som en optimistisk hyllest til livet, vennskap og kjærlighet.
White Christmas (1954)
Regi: Michael Curtiz
Med: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera Ellen
Ingen julesang troner høyere på listene enn Bing Crosbys fremføring av Irving Berlins White Christmas. Sangen ble fremført i Holiday Inn 12 år i forveien, men forbindes i dag ene og alene med denne filmmusikalen. Historien er søt som julekonfekt, krydret med humor og varme, store mengder hvit snø, skøyter, sang og dans. White Christmas var den første som ble laget i Vistavision-format og det er aldri utgitt noe offisielt soundtrack ettersom skuespillerne var tilknyttet ulike plateselskap.
The Snowman (1982)
Regi: Dianne Jackson
Med: Peter Auty
Denne håndtegnede kortfilmperlen er totalt blottet for tale i løpet av sine 26 magiske minutter, med hederlig unntak av den gåshudfremkallende sangen Walking in the Air. Den må trygt kunne sies å leve sitt eget liv, tolket av et titalls artister. Basert på Raymond Briggs barnebok fortelles historien om vennskapet mellom en liten gutt og en snømann utelukkende gjennom bilder, og filmen rører både unge og gamle til tårer i dag som den gjorde første gang i 1982.
Gremlins (1984)
Regi: Joe Dante
Med: Zach Galligan, Hoyt Axton, Corey Feldman, Phoebe Cates, Keye Luke, Peter Cullen
Ikke sterkt lys, hold vannet unna og aldri mat etter midnatt – tre enkle regler som ignoreres og får følger. Skrekkomedien Gremlins har i likhet med Die Hard, Dødelig våpen og Batman Returns gjort seg fullt fortjent til betegnelsen «julefilm», der høytiden foregår rundt handlingen fremfor å utgjøre selve kjernen. Produsent Spielberg viser sin enestående evne til å trollbinde oss inn i et univers med appell til både barn og voksne, og Phoebe Cates monolog er en av de mest minneverdige i julefilmhistorien.
Edward Saksehånd (1990)
Regi: Tim Burton
Med: Johnny Depp, Winona Ryder, Diane Wiest, Anthony Michael Hall, Vincet Price
Det er umulig å snakke om Tim Burtons versjon av eventyret om Skjønnheten og Udyret uten å nevne Danny Elfman. Den på samme tid vonde og nydelige historien om gutten med saksehender byr på grunnleggende julelementer. Elfmans musikk, i grenselandet mellom mørkt gotisk, melankoli og magisk eventyrlig, forsterker totalopplevelsen ytterligere. Den ikoniske isdansen er således å regne for et av de store filmøyeblikk.
Hjemme alene (1990)
Regi: Chris Columbus
Med: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard, John Candy
Ingen julefilmliste er den samme uten guttungen Kevin og hans kreative triks for å forsvare hus og hjem mot innbrudsstyver. Både runde en og to i en filmserie på totalt fire er etterspurte gjengangere på norske TV-skjermer. I Polen har Hjemme alene vært vist årlig siden 1990, og nyter samme status som tsjekkiske Tre nøtter til Askepott gjør hos oss. En av grunnene er at dette var den første vestlige filmen som ble vist på polsk TV etter kommunismens fall.
The Nightmare Before Christmas (1993)
Regi: Henry Selick
Med: Jack Skellington, Danny Elfman, Catherine O’Hara, Ken Page, Willimam Hickey
Stakkars Henry Selick. Han sitter muligens i registolen, men filmen forbindes ene og alene med Tim Burton som er hjernen bak både historien og de ikoniske karakterene. Med sin unike visuelle stil og detaljrikdom er dette julefilmen for dem som gjerne vil bytte ut engler med flaggermus på juletreet. Danny Elfman (som står for Jack Skellingtons sangsstemme) har samtidig skapt en musikal for de som normalt hater sjangeren for alt hva den står for. Selvskreven for både Halloween og jul.
Love Actually (2003)
Regi: Richard Curtis
Med: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy
Denne stjernespekkede ensemblefilmen klarer på mesterlig vis å skildre ti ulike par uten å miste oversikten, før de samles i et deilig, julete klimaks. For mange er denne et must før London inntas i jakten på årets julegaver. Love Actually er rik på småfrekk humor. Den umiskjennelige britiske formen gir rom for evigrørende scener fri for bitter ettersmak, som Emma Thompsons kjærlighetssorg til tonene av Joni Mitchells Both Sides Now.
En dag uten krig (2005)
Regi: Christian Carion
Med: Benno Fürmann, Guillaume Canet, Daniel Brühl, Gary Lewis, Diane Kruger
I motsetning til de andre på lista er denne basert på en sann historie fra 1. verdenskrig, da britiske, tyske og franske soldater la ned sine våpen, gikk opp av skyttergravene og feiret julaften sammen i full forbrødring. Julens budskap om fred og vennskap har sjelden kommet til bedre uttrykk enn her og En dag uten krig byr på genuint rørende scener. Historien er muligens satt til 1914, men er like aktuell i dag.
Pitbull-Terje (2005)
Regi: Arild Fröhlich
Med: Petrus Andreas Christensen, Jørgen Foss, Robert Lindahl Haug, Atle Antonsen, Kristin Skogheim
Filmatiseringen av Endre Lunds ungdomsroman har i de senere år havnet litt i skyggen av Jul i Blåfjell og Nils Gaups Reisen til Julestjernen, men Pitbull-Terje hevder seg med skildring av mobbing, vennskap og tilhørighet. Stor suksess på kino, men det tok et år før filmen kom på DVD grunnet dens juletematikk. En klar utfordrer til visningsplass på TV på julaften, med blant annet flere scener med Playmo-figurer signert Qvisten Animation som for tiden er kinoatuell med Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa.