Annonse

Menneskesinnets labyrint

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober i over 150 land, og på deres nettsider finner du en oversikt over ulike arrangementer. Samme dag har filmskaper Solveig Melkeraaen premiere på sin dokumentarfilm Flink pike der hun skildrer sin egen depresjon og hvor hennes nærmeste hjelper henne gjennom motgang med like deler omsorg og galgenhumor. Som Melkeraaens bror sier til henne: «Du skal få elektrosjokk på fredag? Ja, ja. Det blir jo en pangstart på helgen!»

Skolekinonytts intervju med Solveig Melkeraaen kan du lese her. Parallelt har vi plukket ut et knippe medrivende portretter av ulike mennesker som med sin emosjonelle smerte berører sitt publikum. Det er blitt skrevet at man ikke kan kategorisere menneskesinnet etter psykiatriske definisjoner, og de påfølgende filmene bringer frem kompleksiteten i problemfylte liv.

En engel ved mitt bord (1990)
Regi: Jane Campion
Janet Frames er New Zealands mest berømte forfatter og dikter. Dette er den prisbelønte dramatisering av hennes selvbiografi.  Jane Campions hyllede mesterverk er delt i tre seksjoner og følger Frame gjennom tre stadier i livet hennes; fra hun vokser opp i en fattig familie, gjennom årene hun tilbrakte på mentalinstitutt etter å ha blitt feildiagnostisert som schizofren, til hun innser at det eneste hun vil og kan gjøre er å skrive. En fargerik og medrivende historie om en kvinne som forsøker å forstå egen identitet.

Frances (1982)
Regi: Graeme Clifford
Glamorøse Frances Farmer hadde Hollywood for sine føtter i filmbyens legendariske gullalder. Hun var en viljesterk kvinne med sine meningers mot, humørsvingninger og sterke selvdestruktive tendenser. Fyllekjøring og anmeldelse for overfall ble starten på tvangsinnleggelser og overgrep, overgrep som enkelte har benektet i ettertid. Jessica Lange er skremmende lik den virkelige Farmer og leverer et sterkt portrett av en kvinne som nektet å la seg undertrykke, i en tid hvor sterke kvinner sto lavt i kurs.

Ordinary People (1980)
Regi: Robert Redford
Robert Redford gjorde sin regidebut med dette sterke familiedramaet, som ble en kritiker- og publikumssuksess samt høstet Oscar for Beste film. Ordinary People er basert på Judith Guests novelle og forteller historien om en familie i øvre middelklasse som opplever den store tragedien når eldstesønn dør i en drukningsulykke. Utad prøver familien å fremstå lykkelige, men er i realiteten i full oppløsning.

Oslo, 31. august (2011)
Regi: Joachim Trier
Anders er i ferd med å avslutte sin rusbehandling, og som en del av programmet har han fått lov til å reise inn til Oslo for et jobbintervju. Gjennom et døgn driver han rundt i byen og treffer på gamle kjente. Reisen preges av valg og betroelser, observasjoner og erkjennelse samtidig som spøkelser fra hans fortid kjemper mot et håp om å se en fremtid for seg selv.

The Perks of Being a Wallflower (2012)
Regi: Stephen Chbosky
Akademisk overmodne og sosialt utilpassede Charlie er usynlig for omgivelsene inntil han tas under vingene til frilynte Sam og hennes fryktløse stebror Patrick. Via de to eldre elevene lærer han å navigere seg gjennom pubertetens brusende oppturer og truende nedturer. Men fortidens sorgfylte minner slipper ikke taket i ham. Basert på regissør Stephen Chboskys egen bestselgende ungdomsroman. Trailer.

Prozac Nation (2001)
Regi: Erik Skjoldbjærg
Etter å ha levert en imponerende debut med den psykologiske thrilleren Insomnia, ble Erik Skjoldbjærg invitert av Christina Ricci til å ha regi på filmatiseringen av Elisabeth Wurtzels selvbiografiske bok Prozak Nation. Den dyktige journaliststudenten Lizzie får et ettertraktet stipend på Harvard. Men med en vond familiebakgrunn og en enda verre depresjon er veien til pille- og sexmisbruk kort. Hun gjør det bra som musikkskribent, men klarer hun å leve videre på denne måten?

A Single Man (2009)
Regi: Tom Ford
A Single Man er basert på novellen skrevet av Christopher Isherwood. Da boken ble utgitt i 1964, sjokkerte den mange med sitt ærlige, sympatiske og rørende portrett av en homofil middelaldrende mann. George er preget av sorg etter at hans store kjærlighet gjennom 16 år, Jim, døde i en bilulykke åtte måneder i forveien. Han har mistet all tro på fremtiden, og via møter med ulike mennesker må han ta et endelig valg for seg og sitt liv.

Stjålne år (1999)
Regi: James Mangold
Året er 1967 når 17 år gamle Susanna Kaysen sendes til en psykiater av foreldrene. Hun blir diagnostisert med personlighetsforstyrrelse og tilbringer de neste 18 månedene ved en mental institusjon. I 1993 gav Kaysen ut sine memoarer med tittelen Girl, Interrupted hun forteller om oppholdet. Seks år senere ble den filmatisert med blant annet Winona Ryder og Angelina Jolie på rollelisten, sistnevnte mottok Oscar for innsatsen.

The Virgin Suicides (1999)
Regi: Sofia Coppola
Det sies at eplet ikke faller langt fra stammen, og med The Virgin Suicides bekreftet Sofia Coppola at hun er sin fars datter. I en rolig og konservativ amerikansk småby på 1970-tallet forsøker 13 år gamle Cecilia Lisbon, den ene av fem vakre søstre, å ta livet av seg. Litt etter litt begynner familien å lukke seg inne og jentene nektes å gå utendørs av sine overbeskyttende foreldre. Jentene selv blir stadig mer oppslukt av døden.

Annonse
Skroll til toppen