Skal vi tolke signaler fra filmbransjen riktig, så kan vi vente oss polareventyr og dramatiske historier satt mot et bakteppe av snø og is på kinolerretet i tiden fremover. Utover høsten kommer Turist, The Captive og Vintersøvn som isperler på en frossen snor, mens det både her hjemme og i USA foreligger planer om å filmatisere det dramatiske kappløpet mellom polfarerne Roald Amundsen og kaptein Scott.
17. oktober hadde familieeventyret Operasjon Arktis kinopremiere, og 24. oktober tar tre brødre oss med til Bjørnøya i dokumentarfilmen ved samme navn, på jakt etter den perfekte surfebølgen i et iskaldt Barentshav. Skolekinonytt har derfor trukket dunjakka godt opp og laget en oversikt over ti severdige filmer med det iskalde element som sentral ingrediens.
The Conquest of the Pole (1912)
Regi: Georges Méliès
Pariseren Georges Méliès var den første til å vise at film kunne brukes til mer enn å dokumentere nære omgivelser. Han var en pionér innen alle sjangre og benyttet sin bakgrunn som illusjonist til å utforske et vidt spekter av kameratriks. The Conquest of the Pole er basert på Jules Vernes The Adventures of Captain Hatteras og handler om rivaliserende ballongføreres kappløp mot Nordpolen.
Scott of the Antarctic (1948)
Regi: Charles Frend
Da Robert F. Scott og hans menn nådde Sydpolen 17. januar 1912, oppdaget de at Roald Amundsen alt hadde vært der 33 dager tidligere. Et knusende nederlag som skulle få en tragisk utgang. Scott of the Antarctic er i stor grad trofast mot de virkelige hendelsene i den skjebnesvangre polarekspedisjonen, med vekt på Scotts stoiske karakter i møte med Antarktis’ fiendtlige natur.
The White Dawn (1974)
Regi: Philip Kaufman
Tre hvalfangere strander i Nord-Canadas arktiske strøk i 1896. De blir reddet av inuitter, og i begynnelsen blir deres europeiske levesett akseptert. Men etter hvert som lokale skikker utsettes for økende innflytelse og påvirkning av dårlige vaner, faller ting sakte fra hverandre og de kulturelle spenningene slår gnister. Les mer på IMDb.
Ingeniør Andrées luftferd (1982)
Regi: Jan Troell
Sammen med to venner setter den svenske ingeniøren S.A. Andrée ut på en polarekspedisjon for å bli førstemann på Nordpolen. Hans idé er å benytte seg av hydrogenballong. Ballongen, «The Eagle», tar av fra Svalbard i 1897. Men de tre mennene ble aldri hørt fra igjen. Jan Troells Flight of the Eagle baserer seg på Sundmans roman fra 1967 og ble nominert til Oscar for Beste utenlandske film.
Antarctica (1983)
Regi: Koreyoshi Kurahara
Antarctica tar utgangspunkt i en skjebnesvanger japansk vitenskapelig ekspedisjon til Sydpolen i 1958. To forskere, Ushioda og Ochi, knytter bånd til sine sledehunder under oppholdet. Etter hvert blir de reddet fra umulige værforhold, for senere å returnere i sin søken etter de 15 hundene som utilsiktet ble etterlatt for å klare seg selv.
Når lyset kommer (1998)
Regi: Stijn Conix
En urban og tøff ung kvinne fra Nederland utfordrer seg selv ved å søke jobb på Svalbard, og ender opp med å skulle overvintre med en innesluttet og sær norsk fangstmann i hans trange fangsthytte. Når lyset kommer mottok juryens pris i Rouen i 1999 og publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø.
Gutten som ville være bjørn (2002)
Regi: Jannik Hastrup
Den dansk-franske tegnefilmen Gutten som ville være bjørn er et lavmælt og spennende eventyr for de små. For å trøste sin make, som har mistet sin nyfødte unge, stjeler en isbjørn en guttebaby som vokser opp med binna og lærer alt en ekte isbjørn skal kunne. Så innhenter fortiden gutten som stilles overfor dilemma om hvem og hva han er.
Shackleton (2002)
Regi: Charles Sturridge
Etter at Roald Amundsen hadde satt det norske flagg på Sørpolen i desember 1911, anså den britiske polarforskeren Ernest Henry Shackleton krysningen av det antarktiske kontinentet som den siste store utfordringen. Men fartøyet «Endurance» ble knust i pakkisen, og mannskapet klarte å berge seg til Elefantøya. I 2002 ble ekspedisjonen dramatisert med Kenneth Brannagh i hovedrollen.
Happy Feet (2006)
Regi: George Miller
Hos keiserpingvinene lykkes du ikke uten en sangstemme. Det er synd for Mumle, som bare kan steppe. Når matmangel truer, får Mumles fotrappetalent skylda, og han landsforvises. Han må satse alt for å kunne ønskes velkommen tilbake. Happy Feet byr på R&B-musikk og latino-rytmer, imponerende animasjonskunst og budskap om alvoret ved menneskeskapt forurensning og miljøødeleggelser.
Frost (2013)
Regi: Chris Buck og Jennifer Lee
Historien i Frost er basert på H.C. Andersens eventyr Snødronningen, men kulissene er lagt til langt mer dramatiske landskap enn i flate Danmark. Norge nevnes aldri med et ord underveis, men skaperne av denne moderne Disneyklassikeren har aldri lagt skjul på at de hentet inspirasjon fra norske vinterlandskap da de skulle skape et eventyrlig univers av snørike fjell og dypfryste fjorder i gnistrende 3D.