Det var en gang tre nabokongedømmer med hver sin praktfulle borg. Én konge var sexavhengig, en annen fortryllet av en gigantisk loppe, mens en dronning var besatt av ønsket om et eget barn og spiste et dragehjerte for å gi kongeriket sitt en arving.
Under årets Cannes-festival ble Matteo Garrones Tale of Tales en av de mest omtalte filmene. Filmen bygger på de blodige og burleske eventyrene som den napolitanske poeten Giambattista Basile samlet på 1600-tallet, og ble hyllet av kritikerne for hvordan den nærmer seg historiene med et fandenivoldsk glimt i øyet.
Tale of Tales, som ble vist under årets filmfestival i Haugesund, er en av årets unikt visuelle opplevelser og har ordinær kinopremiere 1. juledag. I den forbindelse har Skolekinonytt valgt ut ti filmer som alle er basert på eller henter inspirasjon fra eventyrenes og fablenes fantastiske verden
Beauty and the Beast (Frankrike, 1946)
Regi: Jean Cocteau
Jean Cocteaus sublime dramatisering av de Beaumonts eventyr om piken og udyret er en milepæl innen fantasysjangeren. Den spektakulære skildringen av fortryllelse, begjær og død – kronet med Jean Marais og Josette Days uforglemmelige spill – er blitt et av filmkunstens tidløse høydepunkter. En nyinnspilling av eventyret kommer i 2017, med Emma «Hermione Granger» Watson og Dan Stevens i rollene som Belle og Udyret.
Den uendelige historien (Vest-Tyskland/USA, 1984)
Regi: Wolfgang Petersen
Det kom en mengde eventyrfilmer på 80-tallet, og Den uendelige historien er definitivt blant de beste. Kritikerne tok frem lovordene og filmen ble den største internasjonale suksessen for tysk film det tiåret. Filmens tittellåt het The Never Ending Story og ble fremført av den britiske popsangeren Limahl. Sangen ble hans største hit i karrieren, og her i Norge oppnådde den førsteplass.
Eventyret om Askepott (USA, 2015)
Regi: Kenneth Branagh
Vi kjenner alle historien om Askepott, den undertrykte jenta som får livet endret av en god fé, et gresskar og små mus. Det er gjort en rekke filmatiseringer og Eventyret om Askepott er rendyrket Disneymagi på sitt aller beste – en storslagen og overdådig hyllest til det gamle evetyret. Ingenting er spart når det gjelder fargesprakende kostymer, og kjoleentusiaster og prinsesser i alle aldre vil dåne ved synet av Askepotts kjole.
Eventyr i New York (USA, 2007)
Regi: Kevin Lima
Eventyr i New York tar med seg eventyrenes konvensjoner og regler inn i vår egen moderne virkelige verden der ikke alt er snipp, snapp, snute. Eventyr i New York var den første Disney-filmen siden Hvem lurte Roger Rabbit som blandet live action med tradisjonell tegnefilm, og over 300 skuespillerinner prøvespilte for rollen som Giselle. Amy Adams var nummer 257 i rekken, og høstet Golden Globe-nominasjon for innsatsen.
Kvitebjørn Kong Valemon (Norge/Sverige/Tyskland/Frankrike, 1991)
Regi: Ola Solum
Den franske forfatteren Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont hentet inspirasjon fra det norske folkeeventyret om Kvitebjørn Kong Valemon da hun skrev Skjønnheten og Udyret i 1756. I 1991 kom Ola Solums filmatisering der Maria Bonnevie gjorde sin første opptreden på kinolerretet. Filmen fikk rosende omtale fra kritikerne og ble en stor publikumssuksess, men er enn så lenge kun tilgjengelig på DVD i engelsk utgave.
Labyrinth (Storbritannia/USA, 1986)
Regi: Jim Henson
Jim Henson er kjent som skaperen av dukkene i Sesame Street, The Muppets og Fraglene, men han prøvde seg også på spillefilmformat. Eventyrfilmen Labyrinth byr blant annet på David Bowie som småtrollenes konge, men den skuffet såpass på kino at Henson aldri gjorde en film igjen. Derimot gjorde den stor suksess på video og er i dag blitt en kultfilm med fans over hele verden.
Med grimm og gru (Romania/Frankrike/Sovjet, 1977)
Regi: Elisabeta Bostan
Da NRK i 1984 valgte å sette opp en musikalsk eventyrfilm fra 1976, laget av blant annet Sovjet og Romania, kunne de neppe ane at de la grunnlaget for en kultfilm med underskriftskampanjer for reprisevisning, og synonymt med barndomsminner sterkere enn noe Disney har produsert. Med grimm og gru, der et velkjent folkeeventyr er blitt omgjort til rockemusikal, er i dag en klassiker og ligger tilgjengelig hos NRK.no frem til lørdag 9. desember 2017.
Pans labyrint (Spania/Mexico/USA, 2006)
Regi: Guillermo Del Toro
Det er umulig å komme unna fantastiske Pans labyrint når det skal snakkes filmatiske eventyr og fabler, men denne er myntet på et litt eldre publikum. Filmen utspiller seg i fascismens Spania i 1944, der elleve år gamle Ofelia blander virkelighetens hendelser med en fantasiverden som forestilles like virkelig. Pans labyrint er rik på fantasi og detaljrikdom som gjerne går hånd i hånd med brutale voldsscener. Filmen ble Oscar-nominert til beste fremmedspråklige film og vant BAFTA-prisen i samme kategori.
Prinsessebruden (USA, 1987)
Regi: Rob Reiner
Et actionladet, storslagent sagaeventyr fylt av glimrende spesialeffekter, modige heltedåder, bestialske monster, mektige sverddueller, bortførte prinsesser og ondskapsfulle skurker. Prinsessebruden ble ingen stor suksess på kino, men fant sitt store publikum på videomarkedet og er senere blitt en kultfilm av de virkelig store. Filmen byr på et sitat for enhver anledning og regissør Reiner forlot ofte settet under Billy Crystals scener fordi han lo så hardt at han følte seg kvalm.
Trollmannen fra Oz (USA, 1939)
Regi: Victor Fleming
Trollmannen fra Oz er blant filmbautaene som tidens tann ikke biter på og for mange amerikanere er den like obligatorisk som eventyrene til Asbjørnsen og Moe er for oss nordmenn. Om ikke mer. Trollmannen fra Oz, og Judy Gralands glitrende innsats som Dorothy, står så bunnsolid den dag i dag at bare tanken på å gjøre en remake er like uaktuelt som å gjøre en ny Tatt av vinden eller Casablanca.