Annonse

Cannes håper på en «kontroversfri» festival

Filmfestivalen i Cannes håper på en «kontroversfri» start, men kriger og skandaler kaster skygger over festlighetene.

Festivalen åpner med Quentin Dupieuxs franske komedie «The Second Act», en av 58 filmer i det offisielle programmet som forventes å sette standarden for den globale filmindustrien det kommende året.

Kjente navn som Kevin Costner, Uma Thurman, Demi Moore og Chris Hemsworth forventes å skinne på den røde løperen. Meryl Streep ble hedret med Æresgullpalmen under åpningen, mens Star Wars-skaperen Georges Lucas vil bli feiret på avslutningskvelden.

22 filmer konkurrerer om Gullpalmen, vurdert av en jury ledet av Greta Gerwig. Blant utfordrerne er etterlengtede filmer som Francis Ford Coppolas «Megalopolis» og David Cronenbergs thriller «The Shrouds».

De vil konkurrere mot andre tungvektere –  Yorgos Lanthimos nye prosjekt «Kinds of Kindness» med muse Emma Stone, Paolo Sorrentinos «Parthenop»e med Gary Oldman og Jacques Audiards musikal «Emilia Perez» med Selena Gomez.

Jacques Audiards musikal «Emilia Perez» med Selena Gomez er med i hovedkonkurransen.

«The Apprentice» av den dansk-iranske filmskaperen Ali Abbasi er nok en etterlengtet film. Den forteller om fremveksten av unge Donald Trump i eiendomsbransjen på 1970- og 1980-tallet. Filmen får premiere i Cannes 20. mai, mindre enn seks måneder før det  amerikanske presidentvalget.

«Me Too»-anklager og politikk

Kvinnelige filmskapere er underrepresentert, noe som reflekterer en bredere problemstilling i bransjen. Det er kun fire kvinnelige regissører i hovedkonkurransen. I mellomtiden kaster en ny bølge av «Me Too»-anklager i Frankrike en skygge over årets festival. Arrangørene frykter nye anklager om seksuelle overgrep kan avsløre franske regissører, produsenter og skuespillere, og forstyrre festivalen.

I desember i fjor anklaget Judith Godreche de franske regissørene Benoit Jacquot og Jacques Doillon for å ha misbrukt henne da hun var ung skuespillerinne.

Cannes har tidligere støttet filmskapere med politiske problemer, og denne gangen er intet unntak. Festivalen fortsetter sin støtte til filmskapere som Kirill Serebrennikov og Mohammad Rasoulof, til tross for politiske spenninger.

Festivalsjef Thierry Fremaux, understreker viktigheten av å unngå kontroverser i år. Han avviser spekulasjoner om anti-Israel-protester, men festivalen kan likevel bli påvirket av den pågående konflikten i Gaza. Støtte til palestinsk film er en prioritet for Doha Film Institute. DFI vil vise fem spillefilmer på sidekonkurranser i Cannes, inkludert «To a Land Unknown» av den palestinske regissøren Mahdi Fleifel.

Gullpalmen for årets beste film vil bli tildelt 25. mai, men veien dit er brolagt med utfordringer og politiske spenninger som kan prege årets festival.

Annonse
Skroll til toppen