Annonse

Upassende, men ikke skadelig

I kronikken «Kan inneholde spor av erotikk og banning», skriver seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet om hvordan systemet for aldersgrenser fungerer for kinofilm i Norge. Kronikken henvender seg primært til foreldre, men kan være nyttig lesestoff også for lærere som bruker film i undervisningen.


Tillatt for alle ikke ensbetydende med passer for alle


– For alle som skal velge ut filmer for barn og unge, er det viktig å vite at aldersgrensene på kinofilm er juridisk knyttet til om innholdet er skadelig for barn, skriver Andersen i kronikken. – Mange tror at aldergrensene sier noe om hvem filmen passer for, men slik er det ikke.

Andersen viser til filmene Amors baller og No strings attached som eksempel på filmer som er tillatt for alle, men som likevel ikke passer for alle. Filmene inneholder henholdsvis seksualisert språkbruk og erotiske aktiviteter, men ikke i et slikt omfang, eller i en slik form at de vil være til skade for barn.


Viktig tilleggsinformasjon


– I tillegg til aldersgrenser på kinofilmer gir Medietilsynet begrunnelser for vedtak og informasjon om hvem filmer passer for, skriver Andersen. – En film som Amors baller er for eksempel tillatt for alle fordi det antas at den ikke vil være skadelig for noen. Samtidig har tilsynet satt ungdom som målgruppe for filmen.

For å sikre gode filmopplevelser bør man gjøre seg kjent med opplysninger om målgruppe og begrunnelsen for et aldersvedtak. – Denne informasjonen finner man på blant annet på Filmweb.no, Medietilsynet.no og i tilsynets filmdatabase og Facebook-sider, sier Andersen.

Les kronikken "Kan inneholde spor av erotikk og banning i
Aftenposten eller på
Medietilsynets nettsider for film på kino.


Annonse
Skroll til toppen