Filmstudiearkene, som er pedagogiske opplegg til filmer som er aktuelle å bruke i undervisningen og som skolekino, er tilgjengelige for nedlasting på www.skolekino.no. I basen kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag på filmer som passer ditt behov.
I forhold til kinopremierer er Modig, Kon-Tiki, Til ungdommen, 678 Kairo og Korte filmer om store tema de mest aktuelle filmstudiearkene akkurat nå.
Modig
Klassetrinn: 1. – 4. trinn, 5. – 7. trinn, 8. – 9. trinn, 10. trinn
Fag: Norsk, Engelsk, Samfunnsfag, Naturfag
Tema: Eventyr/fantasy, Historie, Individ/gruppe, Likestilling/kjønnsroller, Konflikt/krig og menneskerettigher, Oppvekst, Familie
Historien er lagt til skotsk middelalder, hvor det mytiske blandes med det historisk riktige. Vi møter den fargerike, egenrådige og eventyrlystne hovedpersonen Merida, datter til kong Fergus og dronning Elinor. Merida er mer opptatt av bueskyting, hesteridning og utflukter i den barske og vakre naturen som omkranser slottet, enn hun er av å te seg som en prinsesse.
Når moren en dag bestemmer at Merida skal giftes bort til en av naboklanenes prinser, setter Merida seg fullstendig på bakbeina. Desperat etter å få moren til å forandre mening – og etter å kontrollere sin skjebne – takker Merida ja til hjelp fra en heks og hennes trolldomskunster. Etterpå går ting langt i fra som planlagt – og Merida, hennes foreldre og resten av riket går en usikker fremtid i møte. Merida må nå finne ut hvordan tilværelsen skal komme i balanse igjen, og hun må lege forholdet til sin mor. Hun må på nytt endre skjebnen – og det å utøve sant mot blir avgjørende.
Kon-Tiki
Klassetrinn: 8. – 9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Norsk, Historie, Mediekunnskap, Kunst og håndverk, Naturfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Kulturmøter /-konflikter, Miljøvern og naturvitenskap, Vennskap/respekt, Politikk og samfunn
Temaet i filmen er Thor Heyerdahls teorier om at befolkningen i Polynesia kunne ha kommet fra Sør-Amerika, og hvordan han ønsket å bevise dette gjennom Kon-Tiki-ferden. At Thor Heyerdahl, stikk i strid med vitenskapelige motargumenter og advarsler, lyktes i å nå fram til Polynesia på en balsaflåte, minner oss om at kunnskapene vi har om verden ikke nødvendigvis er gitte sannheter.
Til Ungdommen
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående, Høyskole
Fag: Mediefag, Samfunnsfag
Tema: Politikk og samfunn, Konflikt/krig og menneskerettigher, Kulturmøter /-konflikter, Tenår, skole og seksualitet, Vennskap/respekt, Individ/gruppe, Oppvekst, familie
Til Ungdommen følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted. Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti og forbereder seg til valgkampen 2011 med intens debattrening. 22. juli følger filmteamet Johanne på Utøya og reiser deretter tilbake til Oslo for å møte Sana i sentrum på ettermiddagen. Så smeller det.
678 Kairo
678 Kairo er en spillefilm hvor vi følger tre egyptiske kvinner med ulik sosial bakgrunn som blir utsatt for seksuell trakassering fra menn. Kvinnene finner hverandre og slår tilbake mot mennene med metoder som får alvorlige følger. Kampen deres bidrar likevel til at det blir innført et lovforbud mot seksuell trakassering.
Filmen ble ferdig rett før revolusjonen brøt ut i Egypt i januar 2011. I revolusjonen reiste folk krav om demokrati og ytringsfrihet, og mange kvinner markerte seg i demonstrasjonene som førte til at president Mubarak måtte gå av måneden etter.
Korte filmer om store tema
Klassetrinn: 5. – 7. trinn
Fag: Kunst og håndverk, Norsk, Religion, livssyn og etikk
Tema: Individ/gruppe, Oppvekst, familie, Vennskap/respekt,
Opplevelsene og erkjennelsene i disse filmene er noe elevene kan identifisere seg med, uavhengig av alder. Studieopplegget gir elevene anledning til å reflektere og diskutere en tematikk som kan være aktuell innenfor mange fagområder.