Annonse

Julespesialer på TV

Dette er David Skaufjords definitive favoritter. Vi minner også om Kalle Løchens tidligere publiserte liste over julefilmer. Den legger ikke vekt på nisser og sanger, men gir et lite blikk inn i ettertanker om jul, som et punkt i livet, på godt og vondt.

1. The Simpsons: Simpsons roasting on an Open Fire (Sesong 1, episode 8)
Allerede i den første sesongen til den amerikanske familiesagaen om The Simpsons hadde man inkludert et lite juleeventyr, som gikk på luften for første gang i 1989 og har blitt sendt verden over siden. Den håpløse og elskverdige familiefaren Homer, oppkalt etter serieskaper Matt Groenings egen far, finner ut at han ikke har råd til julegaver. Som en siste utvei drar han ned på hundeveddeløpsbanen, og spiller på hunden som blir meldt på i siste liten: Santa’s little helper. Hunden kommer sist i mål, blir kjeftet huden full av eieren sin og Homer drar hjem med halen mellom beina for å fortelle alt til familien. I siste øyeblikk dukker for øvrig den ensomme og forsmådde hunden opp på døren til Simpsonfamilien, som en forsinket gave til barna – og har vært en del av familien siden.
 

2. South Park: The Spirit Of Christmas (original pilot, 1995)
To fattige filmstudenter med liten forhåpning om noen gang å bryte gjennom i bransjen, bestemte seg i 1995 for å lage et julekort til venner og kjente. Dette var Trey Parker og Matt Stone, og det animerte julekortet de lagde var den aller første South Park-episoden. Filmsnutten, som kom ut i god tid før internett, var bærekraftig nok til massespredning av selv små videoer. Den sirkulerte rundt i mindre kretser i Hollywood før den angivelig nådde skuespiller George Clooney, som viste den til en rekke kjente, deriblant noen ansatte i TV-selskapet Comedy Central. I 1997 ble klippet utvidet til å bli et helt program, og resten er TV-historie.

The Spirit of Christmas original (1995)

3. The Office (U.K.): The Christmas Specials (2003)
Komiker og serieskaper Ricky Gervais, som aller mest liker å være kjent for å være en drittsekk, står bak noen av de nydeligste øyeblikkene i moderne TV-historie. TV-serien The Office (2001-2003), som i god britisk stil kun utkom i to sesonger med seks episoder i hver, kuliminerte i en julespesial i to deler etter at serien var avsluttet. The Office omhandler vanlige mennesker med håp og drømmer, som ikke har annet til felles enn at de deler åtte timer på samme teppe hver eneste dag, år ut og år inn. Serien byr også på historiens kleineste TV-karakter, i form av Ricky Gervais’ egenspilte sjef David Brent. Men seriens sanne helter er Tim og Dawn, et tilsynelatende umulig kjærlighetsforhold grunnet Dawns forlovelse med den mindre sympatiske Roy. Serieskaper Gervais plantet frøet hos publikum da han lot turtelduene snike til seg et lite kyss – for veldedighetens skyld – i en av seriens første episoder. Det første kysset ser du her. Julespesialen får du på DVD.

Det første kysset ser du her

4. Extras: The Christmas Special (2007)
Etter suksessen med The Office lagde Ricky Gervais, inspirert av sin egen suksess, historien om Andy Millman som forsøker å slå seg opp som statist, skuespiller og serieskaper. Igjen destillerte briten ned serien til to velfungerende sesonger, hvor første del omhandler Andys liv som lavest på underholdningsstigen, før han oppnår folkelig, om ikke artistisk suksess, i sesong to. Andy har en venn, eller snarere venninne, som han neglisjerer i det han bestemmer seg for å feire julen med andre kjendiser i Big Brother­-huset. Omgitt av alle menneskene som innehar akkurat den statusen han trodde han ønsket seg, smir Gervais gull igjen, og leverer denne lavmælte tordentalen om kjendiseri og vennskap.

Se en scene fra The Christmas Special her.

5. Futurama: Xmas Story (Sesong 2, episode 8)
Simpsonsskaper Matt Groening gjorde om lag ti år etter inntoget av de gule folkefavorittene i The Simpsons suksess med den fremtidssatiriske animasjonsserien Futurama, og i andre sesong bestemte han seg for å angripe julen – bokstavelig talt. En defekt julerobot bestemmer seg for at alle har vært slemme, og forsøker deretter å utrydde menneske- og robotheten. En pipeeksplosjon sender både nissen og hans mekaniske reinsdyr ut i stratosfæren, mens våre helter synger den nye, dog ikke mindre vakre julevisen Santa Claus is gunning you down, mens han roper at han skal komme tilbake når de minst venter det: Neste jul!

6. Invader Zim: The Most Horrible X-Mas Ever (Episode 26, 2002)
Tv-kanalen Fox, som sendte Futurama, er kjent for et heftig sensurapparat. Man skulle tro at barnekanalen Nickolodeon var enda strengere. Men det er ikke tilfellet, noe serien Invader Zim er det definitive beviset på. I denne sære og herlige serien følger vi romvesenet Zim fra planeten Irk, som kun har ett mål for øyet: Nemlig å gjøre all verdens mennesker til sine slaver. Juleepisoden foregår to millioner år inn i fremtiden, og blir fortalt av en robotsnømann som forteller hvordan den frykteligste av alle tradisjoner, nemlig julen, ble innstiftet. I likhet med Futurama feirer man i Zim sekulær X-mas, med navnet Christ fjernet grunnet en åpenbar frykt for å bli saksøkt, og i likhet med sci-fi-forgjengeren ender juleeventyret i et mareritt. Zim drar det for øvrig lenger. Han gjør alle jordens barn til livredde slaver, som lever i frykt året rundt for tentakkelmonsteret som er nissen. Dette er en av de definitive juleklassikerene man bør få med seg, ettersom serien følger sin egen idé hele veien til mål og aldri feiger ut. Det kom for øvrig ikke som et sjokk at dette var den siste episoden som noen gang ble sendt på TV, og serieskaperne måtte finne seg noe annet å gjøre etterpå.

7. Terry Pratchetts Hogfather (TV-film i 2 deler, 2006)
Terry Pratchett er forfatteren bak Discworld-serien, en fantasyparodi, eller som noen vil argumentere: fullverdig fantasy, lagt til en flat skiveverden som hviler på ryggene til fire elefanter, som balanserer på ryggen til en skilpadde. Historieuniverset er en lett blanding av Shakespeare, Tolkien og horrorforfatteren Lovecraft, skrevet i en lettbeint og humoristisk tone som stort sett ikke har latt seg overføre til skjermen. Den tyvende boken, Hogfather, er unntaket. I ekte Nightmare Before Christmasånd forsvinner selveste julenissen, eller i hvert fall Discworlds versjon, og ingen ringere enn Døden selv stepper inn i rollen mens barnebarnet hans, Susan, forsøker å finne ut hva som har skjedd. 

Se traileren til Hogfather her.

8. Ali G’s julebudskap til det britiske folk (1999)
Julespesialen har en sterk tradisjon hos britene, men kommer ikke i nærheten av statusen til Dronningens juletale, som trekker så godt som alle tv-seerne i det ganske land. Dette så tydeligvis Sasha Baron Cohen (som står bak kjente karakterer som Bruno, Borat og i dette tilfellet Ali G) på som en provokasjon. Han bestemte seg for å lage sin egen, konkurrerende juletale på terskelen til det nye millenniet. Han åpner, i all ydmykhet, med å erklære There’s a new king in town.

Se Ali G’s julebudskap her.

9. X-Files: How the Ghost Stole Christmas (Sesong 6, episode 6)
Etter seks år med X-files skjønte serieskaper Chris Carter, mulig noe etter alle andre, at serien var på god vei ned i grøfta. Ut av denne innsikten, dukket noen av seriens bedre episoder overraskende nok opp. Carter brettet opp ermene og regisserte julespesialen selv, noe som resulterte i strålende anmeldelser og et publikum på 17.5 millioner første visningskveld. Seriens hovedpersoner Mulder og Scully blir sendt for å overvåke et hjemsøkt hus, hvor et ungt par har tatt livet av seg i en selvmordspakt for mange år siden og forsøker å overbevise alle inntrengere om å gjøre det samme. De gode kollegaene Mulder og Scully bruker episoden på å forsøksvis forklare at de ikke er kjærester, før de begynner å skyte på hverandre. Scully klarer på mirakuløst vis å komme fra det hele uten å tro på spøkelser, og forble seriens skeptiker i tre sesonger til.

Se klipp fra X-Files her.

10. Xena, Warrior Princess: A Solistice Carol (sesong 2, episode 9)
Den onde kong Silvas bestemmer seg, i utspekulert hedensk ånd, for å kreve tusen dinarer fra alle innbyggerene i landet. Dette passer svært dårlig ettersom vår heltinne, krigerprinsessen Xena, bare har fem dinarer, som hun hadde planlagt å bruke på presanger (selv om hun argumenterer for at tradisjonen er overflødig og at alt kunne vært løst lettere ved at man avtalte en sum og kjøpte det man ønsker til seg selv). Hun ordner for øvrig opp i saken så vel som i sitt forstyrrede julesjelsliv i løpet av episoden, og mot slutten forteller hun til venninnen at hun er den største gaven av dem alle, sannsynligvis for å dekke over at hun ikke har klart å skaffe noen presang.  TV3 hadde en lei tendens til å sende juleepisoden i påsken og på sommeren, men ut over dette var det en fin oppvarming mot høytiden.

Julen synges inn med Xena.

 

God jul!

Hilsen David Skaufjord
www.davidskaufjord.com

 

 

 

 

Annonse
Skroll til toppen