Annonse

Tid for følelser, vennskap og identitet

Lars Saabye Christensens moderne klassiker Beatles er oppvekstromanen som har festet seg til generasjoner av bankende hjerter. Fire unge gutter er på full fart inn i voksenlivet, med alt som hører med av følelser, fremtidsdrømmer og søken etter å finne sin egen plass i en stor verden.

Peter Flinths filmatisering åpnet Den norske filmfestivalen i Haugesund og sparket samtidig i gang filmhøsten 2014. Kinomenyen fremover byr på flere barne- og ungdomsfilmer som på ulikt vis skildrer universelle tema som identitet og forelskelse, vennskap og familierelasjoner, konflikter og rus, fattigdom og mobbing. Skolekinonytt har i den forbindelse plukket ut et knippe kommende filmer, samt noen tidligere utgivelser, som alle er perfekte kandidater i undervisningssammenheng.
 

Boktyven (2013)
Regi: Brian Percival

Mark Zusak roman Boktyven ble en stor leser- og kritikersuksess da den kom i 2005. Historien finner sted i 1939 i Nazi-Tyskland og beskriver den unge jenta Liesels forhold til sine fosterforeldre, beboerne i nabolaget og jøden Max, som fosterfamilien holder skjult i sitt hjem. Brian Percivals filmatisering er en medrivende opplevelse skildret utelukkende gjennom barnas øyne, der tidskoloritten sitter ned til minste detalj.
 

Den fantastiske raketten (2013)
Regi: Kim Mordaunt

Den fantastiske raketten tar oss med på en medrivende reise til Laos hvor vi møter ti år gamle Ahlo. En dag må hele landsbyen flytte på grunn av et enormt damprosjekt, og etter en tragisk ulykke blir Ahlo fortalt at han bringer ulykke for familien. Men han øyner et lys i det fjerne når de ankommer en landsby der det skal arrangeres en rakettkonkurranse. Den fantastiske raketten gir oss et sjeldent og unikt innblikk i et eksotisk og utbombet land tynget av fattigdom og overtro. Kommer på kino 17. november.
 

Den grønne sykkelen (2012)
Regi: Haifaa Al Mansour

Ti år gamle Wadjda bor i Saudi Arabias hovedstad Riyadh og hennes store drøm er å kunne kjøpe seg sin egen sykkel. Den grønne sykkelen viser oss hverdagen for jenter og kvinner i dagens Saudi-Arabia, men filmen styrer klar av å være en ren kritikk av et konservativt samfunn. Fremfor å redusere kvinnene til hjelpeløse ofre, viser den i stedet hvordan handlingsrommet utfordres gjennom feelgood-sjarm og humor.

Her kan du lese intervjuet Skolekinonytt gjorde med regissør Al Mansour da hun besøkte Oslo i november i fjor.


Girlhood
(2014)
Regi: Céline Sciamma

Franske Céline Sciamma har skrevet og regissert ungdomsfilmen Girlhood, som er siste kapitel i hennes trilogi om barndom og ungdomstid. Seksten år gamle Marieme føler det er få fremtidsmuligheter i vente for henne. Så møter hun tre småkriminelle jenter frontet av hardhudete Lady, og øyner mulighet til å finne fellesskap og sin egen vei videre. Girlhood åpnet Director’s Fortnight i Cannes og har åpenbart skandinavisk slektskap med Ruben Östlunds Play (2011) og Eirik Svenssons Natt til 17. (2014). Kommer på kino 24. oktober.


Kråkeungen
(2012)
Regi: Boudewijn Koole

Nederland er en av de sterkeste europeiske leverandører av barne- og familiefilm, og Kråkeungen er intet unntak. Historien dreier seg rundt tiåringen Jojo som finner en forlatt kråkeunge. Jojo vet akkurat hvordan det føles, og han håper fugleungen kan hjelpe ham å bli bedre venner med sin far. Regissør Kooles alvorlige og samtidig vakre film har høstet priser og lovord verden over, og barnefilmorganisasjonen ECFA kåret den i fjor til beste europeiske barnefilm. Kråkeungen er planlagt for norsk kinolansering i september.


Meg eier ingen
(2013)
Regi: Kjell-Åke Andersson

Basert på Åsa Linderborgs kritikerroste selvbiografi fra 2006 med samme navn. Meg eier ingen åpnet årets filmfestival i Tromsø, og festivalsjef Martha Otte roste i forkant Kjell-Åke Anderssons filmatisering som veldig god og velspilt med sitt uromantiske bilde av et forhold mellom en datter og hennes alkoholiserte far. Meg eier ingen er en følelsesrik oppvekstskildring fra 1970-tallets Sverige, samtidig som den gir et portrett av det svenske sosialdemokratiet og «folkehemmet».


Natt til 17.
(2014)
Regi: Eirik Svensson

Som tittelen antyder utspinner handlingen i Eirik Svenssons film Natt til 17. seg i løpet av kvelden før Norges nasjonaldag. De to femtenåringene Sam og Amir bor i Oslo og får vennskapet satt på den store prøven når de begge nærer varme følelser for Thea. Til slutt må de velge: kameratskap eller kjærlighet. Med sin skildring av kulturmøter og –konflikter, likestilling og kjønnsroller, mobbing, vennskap og respekt er Natt til 17. en av de siste års mest aktuelle norske ungdomsfilmer. 
 

Oliver Twist (2005)
Regi: Roman Polanski

Charles Dickens klassiske historie om den foreldreløse fattiggutten Oliver Twists opplevelser i England i første halvdel av attenhundretallet er blitt filmatisert en rekke ganger siden den første dukket opp i 1922, og i Roman Polanskis regi er denne versjonen svært godt egnet for aldergruppen elleve til seksten år. Oliver Twist er en historie som er vel så aktuell i dag med sin skildring av fattigdom og kriminalitet, der barn og unge må kjempe for tilværelsen i en grad vi er mer eller mindre forskånet for her til lands.

Annonse
Skroll til toppen