Annonse

Innholdsrik kinovår

Film er det perfekte verktøy til å gi elevene en underholdende og engasjerende inngang til tema som kulturer, trender, historie, samfunn eller relasjoner for å nevne noen få. Det finnes knapt et læreplanmål som ikke kan belyses ved hjelp av en film, og Skolekinonytt tilbyr en lang rekke ferdig utarbeidede filmstudieopplegg som du kan finne her.

Nå som året nærmer seg ubønnhørlig slutt, er det tid for å se på hva vi har i vente i kinosalens magiske mørke.

Paddington (2014)
Regi: Paul King
Premiere: 16. januar

Vi begynner mykt og særdeles varmt med en film for de aller minste; bjørnen Paddington er en kjent og kjær skikkelse for generasjoner av barn og voksne i en serie barnebøker forfattet av Michael Bond. Siden debuten i En bjørn ved navn Paddington i 1958, har bamsen med blå frakk og stor hatt gitt Ole Brumm konkurranse om tittelen Barnas favorittbjørn. Nå er bjørnen fra Peru klar for å innta norske kinosaler og trollbinde hjertene til nye generasjoner.

Timbuktu (2014)
Regi: Abderrahmane Sissako
Premiere: 16. januar

Dette er ikke en musikkdokumentar om en viss svensk hip-hopartist, men snarere en Gullpalme-nominert film som tar oss med til en landsby i nordre del av Mali som er blitt overtatt av jihadister. Under Cannes-festivalen ble den hyllet av kritikerne, blant annet av Variety som kalte den «en fabelaktig skutt fordømmelse av intoleranse og dens utryddelse av diversitet, fortalt på en måte som tydelig fordømmer uten å ty til sjablongmessige beskrivelser av overgriperne”.

Pawn Sacrifice (2014)
Regi: Edward Zwick
Premiere: 23. januar

At nordmenn skulle utvikle entusiasme og engasjert interesse for sjakk på linje med langrenn, ville nok blitt avfeid for få år siden. Men etter Magnus Carlsens inntog, er situasjonen en helt annen og timingen perfekt med en film om to av de største legendene. Pawn Sacrifice tar oss tilbake til 1972 og amerikaneren Bobby Fischers legendariske VM-kamp mot russiske Boris Spassky. Vi kjenner utfallet, men det blir garantert neglebitende spennende!

Leviatan (2014)
Regi: Andrey Zvyagintsev
Premiere: 23. januar

Andrey Zvyagintsev er av mange ansett som filmregissøren som best tar temperaturen på dagens Russland, og i Leviatan dreier handlingen seg rundt korrupsjon og maktmisbruk. Vi møter Kolia som ikke har mye her i verden, med unntak av en villa med flott utsikt. Problemet er at borgermesteren også har lagt sin elsk på eiendommen og forsøker å tilegne seg den med alle midler. For Leviatan ble Zvyagintsev hedret med manuspris under filmfestivalen i Cannes.

Drone (2013)
Regi: Tonje Hessen Schei
Premiere: Januar

Bruken av droner er en sentral del av fremtidens krigføring, og dokumentarfilmen Drone tar oss med på innsiden av CIAs hemmelige dronekrig hvor vi møter både ofrene på bakken og de som sitter bak spakene i databunkere.  Drone vant pris for Beste norske dokumentar under filmfestivalen i Bergen og ble høsten 2014 vist under verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA. Filmen har fått 11 års aldersgrense.

Reisa til Fjørkongens rike (2014)
Regi: Esben Toft Jacobsen
Premiere: 6. februar

Denne svensk-danske animasjonsfilmen ble hedret med publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand og er Sveriges første 3D-animerte film. Regissør Esben Toft Jacobsen har tidligere gitt oss historien om Den kjempestore bjørnen, og her tar han oss med på en reise til underverden og Fjørkongens rike, hvor kaningutten Johan er dratt for å finne sin mamma.

Trash (2013)
Regi: Stephen Daldry
Premiere: 27. februar

Tre gategutter i Brasil kommer over noe på en søppelhaug som myndighetene absolutt ikke vil at noen skal se. Snart må de flykte for livet fra politiet, som ikke skyr noen midler for å stoppe dem. Trash er regissert av Stephen Daldry, som blant annet kan skilte med Billy Elliot, The Hours og The Reader på CV-en. Manuset er skrevet av Richard Curtis, basert på en roman av Andy Mulligan.

Korsveien (20)
Regi: Dietrich Bruggemann
Premiere: 27. mars

Under Berlinfestivalen i februar 2014, gikk Sølvbjørnen for beste manus til tyske Korsveien. Filmen handler om 14 år gamle Maria som vokser opp i en familie med sterke bånd til en fundamentalistisk katolsk menighet. Hun vil gjerne følge prestens formaninger, samtidig som hun forsøker å ta avstand fra samfunnets fristelser.

Historien om Marie (2014)
Regi: Jean-Pierre Améris
Premiere: 27. mars

Biografisk drama basert på den sanne historien om Marie Heurtin, en fransk jente som ble født både døv og blind i 1885. 14 år gammel er hun ute av stand til å kommunisere med omverden, men faren nekter å følge legens råd om å legge henne inn på sinnssykehus etter at jenta har fått merkelappen «åndssvak». Han kontakter Larnay-instituttet, der nonnen Søster Marguerite tar utfordringen med å ta seg av barnet.

Svenskjävel (2013)
Regi: Ronnie Sandahl
Premiere: Mars

Unge svensker strømmer til Norge for å slippe unna den skyhøye ungdomsarbeidsledigheten i hjemlandet. Rundt 80 000 svensker jobber i Norge, og et overveldende flertall jobber innenfor service, varehandel, hotell og restaurant, og innenfor bemanningsbyråer. Det prisbelønnede, svensk-norske kjærlighetsdramaet Svenskjävel  retter søkelyset mot et viktig spørsmål: Er jobbsvensker i Norge den nye underklassen?

Annonse
Skroll til toppen