Annonse

Basert på en sann historie

Biografiske filmer er å finne på kinomenyen med jevne mellomrom, og for tiden kan du se Alan Turing knekke tyske koder i The Imitation Game, mens The Theory of Everything gir et innblikk i forholdet mellom den berømte britiske fysikeren Stephen Hawking og hans kone. Senere i år settes kritikerroste Wild, Selma, Big Eyes og Icon opp på norske kinolerreter.

Biografiske filmer har siden 1980-tallet økt i popularitet, parallelt med at utviklingen innen filmteknologi og større budsjetter har gjort det mulig for filmskapere å gjenskape historiske perioder på en troverdig måte. Vi som publikum bør ha et bevisst forhold til det vi blir fortalt ettersom filmene ofte er en tolkning. Men en vellykket biografisk film skaper samtidig interesse for hendelser, personer og tematikk som skildres, og disse ti titlene gjør det med bravur.

Dallas Buyers Club (2013)
Regi: Jean-Marc Vallée
I dag kan aids reelt sett reverseres og immunforsvaret bygges opp igjen med tilnærmet samme styrke som før sykdommen satte inn. Men å få diagnosen på 80-tallet var det samme som dødsdom, og Dallas Buyers Club serverer et troverdig bilde av hvordan aids så ut i 1985. Vel så sterkt er det å se hvordan syke ble behandlet som spedalske av omgivelser, myndigheter og medisinsk personell, samtidig som farmasøytiske selskap så på ofrene som forsøksdyr og kilde til profitt.

Den siste keiseren (1987)
Regi: Bernardo Bertolucci
I 1908 ble Pu Yi innsatt som keiser, bare tre år gammel. Livet hans begynner som et eventyr i Den forbudte by med tjenere, prakt og overflod. Han var født til å herske i tråd med urgamle tradisjoner, men ingen forberedte ham på en verden i forandring. Den siste keiseren er samtidig like mye en film om de store omveltningene Kina gjennomgikk i det 20. århundre, fra et føydalt keiserdømme til et kommunistisk diktatur.

Elizabeth (1998)
Regi: Shekar Kapur
Shekar Kapurs Oscarvinner Elizabeth skildrer Elizabeth Tudors vei til tronen som Englands dronning, en regjeringstid fylt av intriger og bedrag. Særlig var maktkampen med skottenes dronning Maria både hard og uforsonlig. Filmen viser en selvstendig kvinne som regjerer med jernvilje i en mannsdominert tid hvor sterke og motstridende krefter konstant setter hennes rolle som kvinne og monark på prøve.

Engelen (2009)
Regi: Margreth Olin
Lea vokser opp i et hjem preget av vold og usikkerhet. Rus blir etter hvert en hverdagsflukt og hun makter ikke lenger å ta vare på sin egen lille datter. Til slutt må hun gjøre et umulig valg. Usminket og usentimentalt, Engelen er basert på en sann historie som regissør Margreth Olin egentlig hadde tenkt å lage en dokumentar om. Det ble spillefilm i stedet, en både vond og vakker film det er vanskelig å glemme.

Hamsun (1996)
Regi: Jan Troell
Knut Hamsun regnes som en av Norges fremste forfattere til alle tider, kun Ibsen er bedre internasjonalt kjent, og han er en av tre nordmenn som er tildelt Nobelprisen i litteratur. Men hans støtte til den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig har gjort ham svært omstridt. Jan Troells Hamsun er basert på Marie Hamsuns bok Regnbuen og Thorkild Hansens bok Prosessen mot Hamsun, og vi følger ham i årene under og etter krigen, frem til hans død i 1952.

Jernkvinnen (2011)
Regi: Phyllida Lloyd
Oscarvinneren Jernkvinnen tar for seg Storbritannias første (og hittil) eneste kvinnelige statsminister og en av det 20. århundrets mest berømte og innflytelsesrike skikkelser uansett kjønn. Margareth Thatcher har et ettermæle som er veldig politisk omstridt, og det knyttes fremdeles stor konflikt til henne i Storbritannia.

Lincoln (2012)
Regi: Steven Spielberg
Lincoln er en innholdsrik historieleksjon i filmformat der handlingen i stor grad kretser rundt en av USAs viktigste politiske kamper. Filmen tar oss rett inn i den amerikanske borgerkrigen i januar 1865, hvor vi ser Lincoln må ta i bruk tvilsomme krefter for å sikre nok stemmer til å få vedtatt det 13. tillegget til USAs grunnlov som vil avskaffe slaveriet.

Milk (2008)
Regi: Gus Van Sant
Milk skildrer historien om Harvey Milk som i 1977 ble den første åpent homofile som fikk plass i høyere, offentlig administrasjon. Milk ble en inspirasjon for homobevegelsen der han kjempet for like rettigheter, men det hele fikk en brå slutt da han i januar 1978 ble skutt og drept av Daniel White, et tidligere byrådsmedlem og konservativ anti-homoaktivist.

Shine (1996)
Regi: Scott Hicks
Shine er basert på den sanne historien om pianisten David Helfgott. Allerede fra en svært ung alder utviste Helfgott et bemerkelsesverdig musikalsk talent, og han har alle muligheter for å bli en av verdens beste klassiske pianister. Men før han kommer så langt får han et nervøst sammenbrudd og ender på en psykiatrisk institusjon. Rollen som David spilles av Geoffrey Rush som mottok en Oscar for innsatsen.

Der Untergang (2004)
Regi: Oliver Hirschbiegel
Der Untergang tar for seg Hitlers siste dager og Det tredje rikets fall. Fortellingen følger to hovedlinjer. Den ene foregår nede i Hitlers bunker, sett gjennom øynene til Førerens privatsekretær Traudi Junge, mens den andre utspiller seg på gateplan i Berlin mens alt raser sammen foran de sovjetiske styrkene som rykker stadig nærmere.

Annonse
Skroll til toppen