Annonse

Mennesket mot naturen

I brasiliansk-franske Amazonia blandes fiktive rammer og dokumentariske arbeidsmetoder sammen i historien om en liten capuchinerape som strander i Amazonas. Nå er han henvist til å måtte utforske en fremmed og farlig verden han egentlig hører hjemme i. Amazonia viser viktigheten av regnskogen til et ungt publikum, samtidig som regissør Thierry Ragobert setter søkelys på menneskets nedhogging og følgene det gir.

Skolekinonytt har plukket ut et knippe dokumentarfilmer som gir deg en rekke ulike dyrevernrelaterte temaer å velge mellom. Filmene gir innsikt i vår grenseløse arroganse overfor andre skapninger, og flere er svært grafiske. For mange, uansett alder, vil det være svært vanskelig å se dem. Men nettopp derfor er det viktig å se filmer som disse, vi kan ikke tillate oss å lukke øynene for realiteter selv om de er aldri så opprivende.

Earthlings (2005)
Regi: Shaun Monson

Earthlings er den mest grafiske filmen på vår liste, og en svært tøff opplevelse for de med svak mage. Fortalt av Joaquin Phoenix, og med musikk av Moby, blir vi via skjult kamera vist opprørende opptak av hvordan mennesker behandler dyr på det grusomste for matproduksjon, klær, kjæledyr, underholdning og forskning. Som filosof Tom Regan bemerket meget treffende: «For de som ser Earthlings, vil verden aldri mer være den samme.»

Sharkwater (2006)
Regi: Rob Stewart

Sharkwater tar oss med til haienes verden og det er mennesket, ikke havets beryktede rovdyr, som utgjør farene. Jaget av bevæpnede tjuvfiskere, korrupt politi og kjøttetende bakterier reiste Rob Stewart gjennom femten land i løpet av fem år for å vise det sanne bildet av haienes verden og deres livsviktige funksjonen i et komplisert økologisk system.

Smaken av hund (2006)
Regi: Are Syvertsen og Jon Martin Førland

Syvertsen og Førland ønsket å vise Ola Nordmann at vi holdes for narr med oppfatningen av at all norsk mat er laget på en renere og mindre industrialisert måte enn i andre land. I Smaken av hund bruker de sterke virkemidler – grelle bilder av levende kyllinger som trekkes inn i en plukkemaskin på slakteriet klippes sammen med intervjuer av hardt pressede toppsjefer i Gilde, Prior, Tine og andre samvirkebedrifter.

The Cove (2009)
Regi: Louie Psihoyos

På 1960-tallet ble Ric O’Barry berømt for å trene delfiner til familieserien Flipper. Men i 1970 innså han at disse intelligente og sosiale skapningene ble nektet alt som var naturlig og viktig for dem, og opprettet The Doplhin Project for å opplyse folk om mishandling av delfiner i fangenskap. I Oscar-vinneren The Cove risikerer han og hans team livet for å avsløre en brutal og hittil skjult delfinslakting og det mektige maskineriet bak kulissene.

The End of the Line (2009)
Regi: Rupert Murray

Denne tankevekkende dokumentaren undersøker den forestående utryddelsen av blåfinnet tunfisk og den negative virkningen av overfiske på livet i havet. I The End of the Line diskuterer eksperter noen av de viktigste faktorene bak den truende mangelen på fisk i havet – økt etterspørsel etter truede arter, uansvarlige fiskemetoder som store snører, slapp håndtering av lover og reguleringer – og hva vi kan gjøre før det er for sent.

Vanishing of the Bees (2009)
Regi: George Langworthy og Maryam Henein

Av usikre årsaker, dør honningbiene ut verden over. Fenomenet kalles «Colony Collapse Disorder» (CCD) og innebærer en dramatisk krise i birøkterbransjen, med vidtrekkende konsekvenser for verdens matproduksjon – anslagsvis en tredjedel av maten på våre tallerkener kan vi takke biene for. Selv om Vanishing of the Bees ikke trekker noen konklusjoner, trekkes det opp en sammenheng mellom sprøytemidler og CCD.

Blackfish (2013)
Regi: Gabriela Cowperthwaite

Blackfish viser hva som kan skje når naturen presses til det ytterste. Spekkhoggeren Tilikum var den store attraksjonen i SeaWorlds park i Florida, inntil han var involvert i en ulykke i 2010 som kostet treneren Dawn Brancheau livet. Filmen påviser at angrepet ble fremprovosert av dårlige vilkår i parken, samt at Dawn ikke var den første han hadde tatt livet av. Etter å ha sett Blackfish, vet du hvorfor du skal boikotte delfinarier og SeaWorld-forestillinger.

Virunga (2014)
Regi: Orlando von Einsiedel

Virunga nasjonalpark i Kongo har et fantastisk dyreliv og er hjem for de siste fjellgorillaene. En gruppe parkvoktere risikerer livet for å beskytte dyrene mot væpnede opprørere, krypskyttere og utenlandske selskaper som ønsker å tilrøve seg kontrollen over Kongos rike naturressurser. Virunga er en inspirerende dokumentar med høyt spenningsnivå og vakre naturbilder.

Annonse
Skroll til toppen