Annonse

Tonen er satt

Norge er ikke akkurat bortskjemt med musikkfilmer. Før kinolanseringen av Ta meg med! i 2014, måtte du spole deg tilbake til 2005 da Olsenbanden jr. på Cirkus hadde premiere. Året i forveien kom Alt for Egil, men før det måtte du til 70-tallet med Egil Monn-Iversen og Harald Tusbergs Bør Børson-filmer og Ungen.

13. mars var det premiere på Kaizers Orchestra-dokumentaren Den tilfeldige rockestjernen, og i august er det duket for Sten Hellevigs Dryads, der vi møter Hilde som får The Dryads som nærmeste naboer. Hilde begynner å spionere på bandet, tar bilder av dem og blir gradvis venner med den karismatiske frontfiguren Henriette. Men det er også da hun lærer at det har sin pris å være kul.

Skolekinonytt korter ned ventetiden med ti norske, og vidt forskjellige, musikkfilmer.

Bør Børson Jr. (1974)
Regi: Jan Erik Düring

Ingen liste over norske musikkfilmer uten Bør Børson Jr., filmversjonen av teatermusikalen som igjen er basert på Johan Falkbergets lystige roman fra 1920. Rolv Wesenlund udødeliggjorde den stormannsgale og naive kremmeren fra Olderdalen som søker penger, ære og berømmelse, mens sanger som Wienerbrød-tango ble rene landeplager. 1,1 millioner så filmen på kino mellom 1974 og 1975.

Reisen til julestjernen (1976)
Regi: Ola Solum

Reisen til julestjernen er den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat, og med et budsjett på nesten tre millioner kroner var dette en av de dyreste norske filmproduksjonene som noen gang var laget til da. Filmen er basert på Sverre Brandts teaterstykke med samme navn fra 1924, og Egil Monn-Iversen skrev flere nye sanger for filmen, blant annet Sonjas sang til julestjernen som i seg selv er blitt en klassiker.

1958 (1980)
Regi: Oddvar Bull Tuhus

Som tittelen antyder er handlingen lagt til året da romkappløpet var i full gang, Bulganin ble styrtet i Sovjet og Kina innførte folkekommuner. Men for ungdommene i Sinsen-gjengen i Oslo handler det om rockelåter på Radio Lux, kjærlighetseventyr og kameratskap. 1958 var første av tre ungdomsfilmer Tuhus gjorde, etterfulgt av Fifty/Fifty og Hockeyfeber, og byr på flere referanser til Tuhus’ egne ungdomsår.

Take On Me (1985)
Regi: Steve Barron

Musikkvideoen til a-has Take On Me var en banebrytende miks av vanlig fargefilm og svart/hvitt-animasjonsfilm. Den besto av mer enn 3000 tegninger og kostet 1,3 millioner å lage. Videoen vant seks av de åtte MTV-prisene den var nominert til og er siden blitt fast gjenganger på listene over tidenes beste musikkvideoer.

Stein & stjerner (1994)
Regi: Odd Syse og Lars Nilssen

Stein & Stjerner var første norske langfilm innspilt på både video og 16mm film, klippet på video og deretter overført til kinofilm. Den gir et heftig og fargerikt portrett av Dumdum Boys og Bel Canto på deres Sirkus Midgard-turné i 1994. Det er en solid konsertfilm som har tålt tidens tann, mye takket være avansert digitalt redigeringsutstyr som gjorde det mulig å skape et unikt bildeuttrykk, ulikt hva man til da hadde sett.

Heftig og begeistret (2001)
Regi: Knut Erik Jensen

Dokumentarfilmen om sangerne i Berlevåg Mannsangforening ble en enorm publikums- og kritikersuksess, og koret reiste rundt og holdt konserter. Blant annet inntok de hovedscenen på Roskildefestivalen der de varmet opp for den skotske rockegruppen Travis til stormende jubel. Heftig og begeistret mottok to Amanda-priser og fikk en oppfølger, På sangens vinger, som ikke ble like populær.

Mannen som elsket Yngve (2008)
Regi: Stian Kristiansen

Ungdomsfilmen Mannen som elsket Yngve, basert på Tore Renbergs første roman i trilogien om Jarle Klepp, feirer slutten av 80-tallet med et av de sterkeste norske filmsoundtracks som er blitt spilt på kinolerretet. For de av oss som selv var unge på 80-tallet, blir det som en nostalgisk tripp med låter signert Raga Rockers, The Aller Værste, deLillos, Dumdum Boys, Iggy Pop, The Stone Roses, Pixies, R.E.M., Kjøtt, Jokke & Valentinerne, Pere Ubu og The Jesus & Mary Chain. Bare for å nevne noen.

Skallamann (2011)
Regi: Maria Bock

Kortfilmen Skallamann handler om forbudt og hemningsløs kjærlighet, om å våge å være seg selv og friheten til å elske hvem du vil. Det hele presentert i sprudlende musikalform der det er overhengende fare for at du vil nynne på refrenget i lang tid etterpå. Skallamann ble vist på over femti kortfilmfestivaler og høstet mange priser og hederlige omtaler. På kino var den forfilm til Ole Giævers Fjellet.

Ta meg med! (2014)
Regi: Per-Olav Sørensen

Ta meg med!, er en romantisk filmmusikal basert på sanger og viser signert Halvdan Sivertsen og Jan Eggum. På rollelisten finner vi blant annet artistene Marion Ravn, Haddy Njie og Magnus Grønneberg. Historien kretser om fem ensomme mennesker i en rolig bygård i Oslo som i flere år har næret lidenskap for hverandre. Søt musikk oppstår, men fem er én for mye i dette regnskapet.

The Rocka (2014)
Regi: Robert Næss

Lavbudsjettprosjektet The Rocka handler om Big B Thunders som har tatt et valg; i en alder av 44 år sier han opp jobben og børster støv av sin gamle guttedrøm om å bli internasjonal rockestjerne. Det er nå eller aldri. The Rocka fremstår som en dokumentar, men det hele er konstruert oppspinn i samme tradisjon som This Is Spinal Tap. Cinema og Natt&Dag omfavnet filmen og mente det var en av de morsomste de hadde sett.

Annonse
Skroll til toppen