Annonse

Barnevennlig skrekk og gru

I kinofilmen Gåsehud må tenåringsgutten Zach slå seg sammen med niesen til grøsserforfatteren R. L. Stine når forfatterens oppdiktede romankarakterer slippes løs fra bøkene de er innesperret i. Og her snakker vi alt fra blodtørstige klovner, zombier og varulver til et snømonster, en kjempekneler og ondskapsfulle hagenisser. Hjemme i USA er den blitt tatt godt imot av kinopublikum og det snakkes allerede om en oppfølger.

Gåsehud byr på flere skremmende skikkelser og faretruende situasjoner, men samtidig viser den at grøss og familiefilm kan kombineres uten å gi barna mareritt. Skrekk forbindes gjerne først og fremst med filmer myntet på et eldre publikum, men det finnes en rekke titler å velge mellom for den yngre garde. Skolekinonytt har plukket ut ti relevante kandidater å velge mellom, der fellesbetegnelsen er barnevennlig skrekk og gru.

Frankenstein (USA, 1931)
Regi: James Whale
Filmen om monsteret satt sammen av ulike deler fra menneskelik står i dag fjellstøtt som imponerende stykke arbeid, og tidens nådeløse tann biter ikke på den. Frankenstein er hakket mer intens enn harmløse Dracula og The Mummy, men gir ikke lenger mareritt og kan trygt vises til ungene. Frankenstein fortjener sin gullskinnende plassering i filmbøkene, en evig inspirasjon for nye generasjoner av filmskapere.

The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (USA, 1949)
Regi: James Algar, Clyde Geronimi og Jack Kinney
Det finnes ingen ondere skapninger på tegnefilm, og film generelt, enn de man finner i en Disney-film. Og få kan konkurrere med den hodeløse rytter i Walt Disneys 11. klassiker The Adventures of Ichabod and Mr. Toad som byr på to fortellinger, Det suser i sivet og Den hodeløse rytter. I sistnevnte tas vi med til den søvnige landsbyen Sleepy Hollow der den nyankomne Ichabod stifter bekjentskap med en gammel og skremmende legende.

Creature From the Black Lagoon (USA, 1954)
Regi: Jack Arnold
Å se Creature From the Blak Lagoon er som å oppleve en miks av Haisommer, Alien, Predator, Halloween og King Kong. En velfortalt historie, stemningsfullt fotografert både over og under vann, gode skuespillere uten snev av overspill, og et monster som fremdeles fungerer. Creature From the Blak Lagoon er en solid klassiker som attpåtil har et budskap om miljøvern på hjertet.

Gremlins (USA, 1984)
Regi: Joe Dante
Ikke sterkt lys, hold vannet unna og aldri mat etter midnatt – tre enkle regler som ignoreres og får følger. Skrekkomedien Gremlins har for lengst gjort seg fortjent til betegnelsen «julefilm», der høytiden foregår rundt handlingen fremfor å utgjøre selve kjernen. En monsterklassiker fra produsent Steven Spielberg som hver jul underholder stadig nye generasjoner.

Ghostbusters (USA, 1984)
Regi: Ivan Reitman
Hvem skal du ringe når spøkelser hjemsøker hjemmet ditt og et demonliknende monster oppholder seg i kjøleskapet? Glem de klarsynte i TV-programmet Åndenes makt, det er fire middelaldrende, bedagelig anlagte forskere som best kan løse oppgaven. Ghostbusters fostret en oppfølger, tegnefilmer og tegneserier, leketøy og videospill, for ikke å glemme en monsterhit signert Ray Parker Jr. I 2016 er det duket for nyinnspillingen der flere av de opprinnelige skuespillerne dukker opp.

Heksene (USA, 1990)
Regi: Nicolas Roeg
Heksene er basert på Roald Dahls populære barnebok om en gutt med en bestemor som elsker å skremme ham med historier om hekser. Men det skal vise seg at de finnes og at de planlegger å forvandle alle barn til mus. Heksene er delvis innspilt i Bergen og Anjelica Houston satt åtte timer i sminkestolen før hun var klar til å spille storheksa. En interessant detalj er at de fleste heksene som opptrer i filmen er menn i kvinneklær.

Goosebumps (Canada/USA, 1995-1998)
Regi: Diverse regissører
Den kanadisk-amerikanske TV-serien Goosebumps er i likhet med den kinoaktuelle spillefilmen Gåsehud basert på på Robert Lawrence Stines bestselgende bokserie Grøsserne. TV-serien var det mest sette TV-showet for barn tre år på rad og består av 74 episoder fordelt på fire sesonger. Serien byr på spennende historier om ungdom og skumle saker som levende dukker, forheksede masker, spøkelser, vampyrer, mumier, kirkegårder og hagenisser.

Coraline og den hemmelige dør (USA, 2009)
Regi: Henry Selick
Coraline og den hemmelige døren er basert på boken ved samme navn av Neil Gaiman, et navn mange nok vil forbinde med den moderne tegneserien Sandman. Filmen tar oss med inn i en verden der barn og voksne vil føle seg som hjemme, et univers befolket av fantastiske karakterer og hvor historien tar form som et godnatteventyr med et tidvis skummelt tilsnitt.

ParaNorman (USA, 2012)
Regi: Chris Butler og Sam Fell
I likhet med Coraline og den hemmelige dør er ParaNorman en stop motion-animert film, der en liten gutt som kan snakke med de døde redder byen sin fra zombier – og tåpelige voksne. ParaNorman henter skrekkinspirasjon fra blant andre Romeros zombiefilmer, Halloween og The Ring-filmene, og byr på grøsselig god underholdning for de yngste.

Frankenweenie (USA, 2012)
Regi: Tim Burton
Frankenweenie er en animert nyinnspilling av Tim Burtons egen kortfilm fra 1984 med samme navn er en varm, vittig og kjærlig hyllest til Universal Studios klassiske monsterfilmer og ikke minst Mary Shelleys tidløse historie om Frankensteins monster. Dette er et mørkt eventyr om en gutt og hans hund, med alle ingrediensene til en effektiv og grundig underholdende grøsser for barn og voksne.

Annonse
Skroll til toppen