Denne uken ble det klart SF Kinos morselskap Nordic Cinema Group er kjøpt opp av verdens største kinokjede AMC. SF Kino er i dag Norges nest største kjede etter Egmont-eide Nordisk Film Kino. De to største kjedene i Norge står dermed begge med såkalte industrielle eiere, i motsetning til å ha rene investeringsselskap på eiersiden.
Redaksjonen har tatt en liten prat med Guttorm Petterson, Film & Kinos administrerende direktør, for å kaste litt lys over situasjonen:
– Kino er attraktivt og det har i det siste foregått en såkalt konsolidering innenfor kinobransjen. Det vil si at store aktører kjøper opp mindre og dermed konsentrerer virksomheten. En av de mest aktive aktørene er kinesiske Dalian Wanda Group som i løpet av det siste året har kjøpt den amerikanske storkjeden AMC, som på sin side ble enda større ved å kjøpe en av sine argeste konkurrenter, Carmike Cinema i 2016. I fjor sommer kjøpte AMC Odeon-kjeden, Storbritannias største kinokjede, som også har kinoer i en lang rekke europeiske land (Irland, Frankrike, Spania, Italia, Østerrike og Portugal). Nå har altså gruppen kjøpt SF Kinos morselskap Nordic Cinema Group (NCG), som i tillegg til å ha mange kinoer i Norge er dominerende i Sverige, Finland og Baltikum. NCG har tidligere hatt investeringsselskap som hovedeiere – først Ratos, så Bridgepoint, men får nå ro til å drive med en industriell kinoeier i ryggen. Nordisk Film Kino er den andre store aktøren, der en tilsvarende konsolidering har foregått i Skandinavia med kjøpet av Oslo Kino og Norsk Kino-kjeden.
– Hva betyr dette for bransjen og konkurransesituasjonen i Norge?
– På kort sikt blir det nok ingen endringer, men «business as usual». Konkurransen vil likevel skjerpes og jeg tror investeringslysten til å utvikle kino-opplevelsen ytterligere vil stimuleres, forhåpentligvis til det beste for publikum og filmtilbudet. Hvorvidt oppkjøpslysten fortsetter gjenstår å se. Det skal bli spennende å følge utviklingen.
– Hva tror du vil skje på lang sikt? Hvilken påvirkning vil dette eventuelt få for kinoene som ikke er en del av de to store kjedene?
– Den norske, desentraliserte kinostrukturen vil opprettholdes uansett, også på lang sikt. Det er grenser for hvor mange kinoer det er attraktivt for de to store kjedene å kjøpe opp og det er både politisk og patriotisk vilje til å opprettholde et kinotilbud de fleste steder i vårt langstrakte land. Kjedene vil nok bruke sin markedsmakt i forhandlinger av ulike slag, men andre kjeder og enkeltkinoer vil kunne leve godt ved siden av med dagens vilkår.
Tips til saker? Kontakt oss på redaskjon@kino.no