Annonse
Silje Engeness - direktør for Kosmorama

Kosmorama har filmer for både hodet, hjertet og magen

6. – 12. mars går Trondheims internasjonale filmfestival Kosmorama av stabelen for 13. gang . Festivaldirektør Silje Engeness (bildet over) forteller her om et spekket program med filmer fra hele verden:

– Dette er den 13. Kosmoramafestivalen. Er det noen nyheter til årets program?

Når det er en ny utgave av en filmfestival vil du alltid oppleve at det er endringer. Vi viser så fersk film som mulig fra alle verdensdeler og programmet i Trondheim gjenspeiler også hva slags type filmer som er i omløp på de internasjonale festivalene. Et sterkt trekk ved årets festival er at vi har mange filmer enten av kvinnelige regissører eller med sterke kvinneroller. Dette ser du i alt fra storfilmer (og førpremiere til kino) som «Hidden Figures» (bildet under) om de kvinnelige, svarte mattegeniene som gjorde utregningene så USA fikk første mann i bane rundt jorda og etter hvert vant romkappløpet. Vi har sett mange historier om romkappløpet før, men ikke denne vinklingen. Vi har også en fransk-polsk storproduksjon om Madame Curie, den første kvinnen som vant Nobelpris – ikke bare en – men to ganger, og som levde et liv veldig på tvers av datidens normer i Paris. Jeg ville ikke blitt veldig overrasket om hennes livshistorie etter hvert blir å se i Hollywood-tapning. Vi viser  også spillefilmen «In Between» om tre ganske ulike, palestinske kvinner som deler leilighet i Tel Aviv. Gjennom deres historie får vi innblikk i hvordan det er å leve i Israel og Palestina i dag i skvis mellom en moderne, sekulær livsstil og kulturelle og religiøse tradisjoner. Filmen er utrolig godt fortalt og den treffer deg både i hode, hjerte og magen.

5.jpg

– Hva vil du spesielt trekke frem fra årets program?

Mange av årets filmer kretser rundt temaer knyttet til hvordan vi mennesker skal kunne leve sammen, selv om vi er forskjellige og har ulike utgangspunkt.

Vi har alt fra filmer som på humoristisk vis tar for seg integrering: «Nice People» og «Good Luck Sam» handler begge om menn med ikke-vestlig bakgrunn som på ulikt vis omfavner henholdsvis bandy og langrenn. Det oppstår selvsagt mange utfordringer en kan trekke på smilebåndene av på veien. På den andre siden har vi filmer som skildrer utenforskap, f.eks den kritikerroste Layla M, om en ung kvinne som er vokst opp i Amsterdam, men blir radikalisert islamist.

Vi har norgespremieren på «Sameblod». Filmen har gått sin seiersgang på en rekke internasjonale festivaler og vunnet mange priser. Der velger den samiske hovedpersonen å bryte med tradisjonene og skape seg et svensk liv på 1930-tallet. Men som filmen viser, det er ikke lett i en tid der samer var diskriminert i både Norge og Sverige. Det er tankevekkende at det var så stor aksept for diskriminering både før og etter 2. verdenskrig, også her i landet.

– Dere har valgt å dele årets program i åtte «serier». Hva er bakgrunnen for dette?

Vi pleier å si at Kosmorama tilbyr en reise jorda rundt på 80 filmer. Vi tror det er enklere for publikum å navigere gjennom et såpass omfattende program dersom vi gir dem noen pekepinner på hva slags filmer de kan forvente seg i hver serie. Det er i og for seg ikke noe nytt at vi deler opp i ulike serier, men i år har vi valgt langt mer selvforklarende overskrifter enn før: Samfunn, Mennesker i mellom, Skråblikk , Dokumentar. I tillegg har vi seriene vi har jobbet mye med de siste årene: Ramaskrik, skrekkfilmprogrammet i samarbeid med festivalen på Oppdal med samme navn og Kosmokids, familieprogrammet. Konkurranseprogrammet vårt er stadig New Directors Award der vi løfter fram nye regissører. I år har vi også et program med finsk film i anledning Finlands 100-årsjubileum. Til å være en så ung nasjon har de en ganske omfattende og fascinerende filmtradisjon.

– Dere presenterer også «Kosmorama-opplevelser» hvor et tema blant annet er «kulinarisk film». Kan du beskrive serien og hva man kan oppleve?

Kosmorama har lenge satset på spennende konsepter rundt mat og film. For andre år på rad samarbeider vi med Credo, en av Trondheim og Norges beste restauranter. I år viser vi to filmer:

«Noma – My Perfect Storm» om den verdenskjente restauranten i København. Credo og Noma har en del samarbeid, og etter filmen er det mulig for publikum å spise en middag inspirert av filmen på Credo.

Vi skal også vise «In Defence of Food»  og inviterer til film og matprat med regissør Michael Schwarz, Credo-sjef Heidi Bjerkan, planteekspert Stephen Barstow og Carl Erik Nielsen Østlund fra kretsløpsgården Skjølberg Søndre. Etter visningen serverer Credo smaker fra det lokale naturmangfoldet i Trøndelag i kinofoajeen.

Gjennom hele festivalen vil Credo også selge god festivalmat i foajeen vår. Vi ser at det er veldig populært å kunne spise noe sunt og godt i farten på vei mellom festivalfilmene.

2.jpg

– Årets åpningsfilm er den svenske filmen «Kjempen» (bildet over), som allerede har markert seg på filmfestivaler rundt om i verden. Kan du fortelle kjapt om filmen og hvorfor denne ble valgt til å åpne årets Kosmorama?

Kjempen er første helaftens spillefilm fra Johannes Nyholm. Han tok verden med storm med kortfilmen «Las Palmas». Traileren til denne har blitt vist nærmere 20 millioner ganger på Youtube. Nyholm er kjent for å utvikle helt enestående filmatiske univers, noe han har holdt frem med i denne lekende, drømmende og hjertevarme spillefilmen.

Kjempen er en film om tro, håp og kjærlighet, og ikke minst petanque (den proffe formen for boccia) – det er en film som gjør et varig og dypt inntrykk og vi mener den har kvalitetene som gjør at folk vil tenke positivt tilbake på at «Den så jeg først – på Kosmorama».

– Kosmoramafestivalen var en budsjettvinner i Sør-Trøndelagt med en økning i støtten på 70%, fra 300.000 kr. – 500.000 kr. Hvilken betydning har dette for festivalen og filmmiljøet i Trøndelag?

Det betyr selvsagt veldig mye. For festivalens del betyr det mer forutsigbarhet og mulighet til å planlegge med større tidshorisont. Det betyr også at vi kan bruke mer ressurser på å følge opp alt det spennende som skjer i vår filmregion – både i form av å presentere trønderske filmer på programmet og utvikle samarbeidet med andre filmaktører. Det er mye spennende som skjer i Trøndelag, og vi er glade for å kunne spille en viktig rolle her. Samtidig er det viktig at vi fyller hele oppdraget vårt – både som en internasjonal, nasjonal og lokal filmfestival. Dette er hele tiden en balansegang, men jeg syns vi har funnet en god mix med årets program.

Mer info og program på festivalens nettsider

 

Tips til saker? Kontakt oss på redaskjon@kino.no

 

Annonse
Skroll til toppen