Annonse
Foto© Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO 2011

Fra Skrik til Scream

Jeg gik bortover veien med


to venner –


så gik solen ned


Himmelen blev pludseli blod


– og jeg følte som et pust af vemod –


Jeg standset – lænet mig


til gjæret træt til døden


over den blåsvarte fjor og by


lå skyer af dryppende


rygende blod


Mine venner gik videre og


jeg sto igjen skjælvende med et åpent sår


i mit bryst –


og jeg følte der gik et stort


uendeligt skrik gennem naturen


(Edvard Munch)

Edvard Munchs
Skrik har inspirert både filmskapere, forfattere og musikere. Den legendariske skrekkfilm-regissøren Alfred Hitchcock, som står bak filmer som Psycho og Fuglene, er en av dem. At Munch også var forfatter, er mer ukjent for de fleste. Han har blant annet skrevet en novelle i ekte grøsserstil med tittelen ”Den hvite katt” (ca. 1904). Dette er en uhyggelig og spennende historie. I tillegg oppfyller den de strenge sjangerkravene til en novelle. Novellens hovedperson står med ett overfor dyp i tilværelsen han ikke visste fantes… Hva har han gjort?
Novellen kan du lese her.

Nå er for første gang Munchs egne tekster samt artikler om Munch samlet i et digitalt arkiv på
www.emunch.no. Her finner man også
skolepakker med oppgaver til Skrik.

Hvorfor har Munchs Skrik inspirert så mange?


Munchs bilder appellerer sterkt til betrakterens følelser. Dette er spesielt tilfellet med
Skrik. Det er heller ikke mange kunstnere som har tatt utfordringen med å male lyd. I det bølgende landskapet i maleriet er det imidlertid lett å forestille seg hvordan skriket og dets ekko slynges frem og tilbake.
Skrik, opprinnelig kalt
Fortvilelse, er trolig Munchs mest kjente maleri og blir ansett som ikonet på eksistensiell angst. Som med så mange av verkene hans, malte han flere versjoner av det. Skrik er blant en hel rekke verk i en serie med tittelen
Livsfrisen, som Munch satte sammen rundt århundreskiftet. Den berører temaer rundt livet – kjærlighet, frykt, død og melankoli.

Edvard Munch


Edvard Munch (født 12. desember 1863 i Løten, død 23. januar 1944 i Aker) var en tidlig representant for ekspresjonismen, og den eneste norske maler med ubestridt verdensberømmelse. Hans virke som maler strekker seg over mer enn 60 år, en periode som er karakterisert som det store hamskiftet i den europeiske kunst. Munch hadde tidligere i sitt liv en realistisk periode, men ble i omkring 1890 påvirket av moderne, antinaturalistiske retninger. Han ble sterkt influert av syntetismen, som ble utviklet av Gauguin og kretsen rundt ham. Rent innholdsmessig er syntetismen nært beslektet med symbolismen. Maleriene var synteser av de sentrale ideene til opphavsmannen, og man arbeidet for en stilisering av formen ved å benytte store uvarierte flater, samtidig som den intense farven ble det avgjørende. Munchs motivkrets er også nært forbundet med hans egne barndomsopplevelser og med hans heftige bohemliv. Det som karakteriserer maleriene hans er en ladet, konsentrert uttrykkskraft.

Peter Watkins lagde i 1974 et nær tre timer langt og omdiskutert dokudrama om Edvard Munch. Filmen finnes tilgjengelig på dvd fra blant annet
Platekompaniet og
NFI Filmbutikken.

Besøk
Munch-museets hjemmesider for mer informasjon om maleren og hans bilder. Munch-museet tilbyr også omvisninger for skoleklasser.

Annonse
Skroll til toppen