Annonse

Høringsinnspill om forslag til statsbudsjett 2025 til Familie- og kulturkomitéen på Stortinget

Kinoavgiften Kap. 5568 Post. 75

Etter filmforliket i forbindelse med siste filmmelding «En framtidsrettet filmpolitikk» (Meld. St. 30, 2014-2015) i Stortinget desember 2015 var det en forutsetning at midler fra særavgiften til kinoene (2,5% av brutto billettomsetning) skulle tilbakeføres til kinoene. Kinoavgiften gikk fra opprinnelig å være en frivillig avgift i 1970 innbetalt av kinoene til Film & Kino til senere å bli en lovpålagt avgift fra 1987, inntil staten omgjorde denne til en fiskal avgift i 2014. Den unike norske kinofloraen med mange små kinoer og den ambulerende Bygdekinoens drift over hele landet, vil ikke overleve slik vi kjenner den i dag uten at politikerne på ny sikrer langsiktig finansiering av en felles bransjeoverbygning for videre utviklingstiltak, som bør inngå som en integrert del av norsk film- og kinopolitikk. Film & Kino som kinoenes organisasjon må få tilbakeført «Kinoavgiften» på 2,5% av brutto billettomsetning slik det var frem til 2014, slik at Film & Kino som kinoenes organisasjon igjen får evnen til å finansiere nødvendige bransjeoverbyggende utviklingstiltak til det beste for både små og store kinoer.

Film & Kino kan med dette på kinoenes vegne bidra langsiktig for innovasjon, med utvikling og kompetansehevende tiltak for hele den norske kinobransjen.

Som en overgangsordning kan Film & Kino gis et direkte tilskudd tilsvarende budsjettert inntekt for avgiften i 2025, slik at nødvendige endringer kan høres og gjennomføres i løpet av 2025 med virkning fra 01.0.1.2026.

Kinoene er den fremste inntektskilden til norsk film, betydningsfulle kulturarenaer i sine lokalsamfunn og gjennom Bygdekinoen dekkes et godt kinotilbud til hele landets befolkning. Det er på høy tid at det nå tas grep for å sikre et fortsatt godt, innovativt og kvalitetsmessig kinotilbud til hele Norges befolkning. Norske kinoer har klart seg uten statlige tilskudd gjennom mer enn 100 år, og det håper vi at det er vilje til igjen å sette oss i stand til gjennom å avvikle kinoavgiften i dagens form fra 2025.

Filmfondet

Vi støtter en styrking av filmfondet til film, serier og dataspill. Det er viktig for hele den norske bransjen at finansieringen styrkes og volumet økes i tiden nå etter covid-19 pandemien slik at aktørene kan realisere flere større norske kvalitetsprosjekter, sysselsette alle ledd i bransjen og kan beholde samt utvikle kompetansen.

Insentivordningen

Rammen har helt siden etableringen av insentivordningen vært for liten. Det har ført til at Norge har gått glipp av en rekke innspillinger og investeringer. Insentivordningen er en refusjonsordning. Det innebærer at godkjente filmproduksjoner får refundert 25 % av faktiske og dokumenterte utgifter i Norge, basert på fremlagt regnskap. Gapet mellom tilsagn om tilskudd og faktisk utbetalt beløp viser at det er god kontroll med å sikre at kostnadene ved ordningen er basert på faktisk forbruk og aktivitet i Norge, men også at en rammestyrt ordning gir for stor uforutsigbarhet. Film & Kino ber om at stortinget signaliserer at ordningen i løpet av 2025 skal gjøres om til en regelstyrt ordning. I påvente av at ordningen gjøres regelstyrt, bør insentivordningen styrkes mer enn foreslått for å opprettholde aktivitet og interesse for Norge som innspillingsland, særlig siden både Sverige, Finland og Island nå har konkurrerende ordninger til den norske. Det er imidlertid viktig at en styrking av insentivordningen ikke går på bekostning av en økning til filmfondet.

Kino- og formidlingsstrategi

Regjeringen skal legge fram en strategi for kino- og filmformidling for å utvikle politikken for dette området høsten 2024. Film & Kino på vegne av samtlige kinoer i Norge har store forventninger til at strategien kommer med tiltak som kan være med å styrke kinobransjen. Vi forventer at strategien følges opp med økonomiske midler til gjennomføring av tiltak i strategien, men kan ikke se at dette fremkommer i budsjettforslaget fra regjeringen, heller ikke under omtalen av strategien.

Til slutt vil vi påpeke at det er på tide at kino styrkes som formidlingskanal, fordi dette er et godt besøkt kulturtilbud, et lokalt sosialt samlingssted, og der norske filmprodusenter henter det meste (ca. 65%) av sine inntekter. Det er lagt ned 5 kinoer i Norge i 2024, Film & Kino frykter for framtiden til især de små kinoene dersom vi ikke får finansiert opp helt nødvendige tiltak for å få publikum tilbake til kinosalene våre.

10.oktober 2024

Espen Lundberg Pedersen

Adm.direktør

Annonse
Skroll til toppen