Takket være mobilt bredbånd og 5G fra Telia, er Bygdekinoen på nivå med storbykinoene.
Du har kanskje sett dem. De hvite varebilene som kjører rundt på norske veier, og samler bygder til felles filmopplevelser på nærmere 200 lokasjoner over hele landet. Kanskje er du selv oppvokst et sted uten kino, og har minner om filmvisning i skolens gymsal – eller i bygdas samfunnshus.
I 75 år har Bygdekinoen sørget for at filmopplevelser når ut til folk i hele landet – også i områder uten faste kinoer. Men logistikkutfordringer og teknologiske begrensninger har lenge gjort filmvisningene mer tidkrevende enn nødvendig.
5G muliggjør digitalisering av Bygdekinoen
Nå har Bygdekinoen, i samarbeid med Telia, tatt et digitalt kvantesprang. Takket være 5G, er filmleveransene raskere, sikrere og mer effektive enn noensinne.
– 5G-nettet til Telia har vært revolusjonerende for Bygdekinoen, sier Espen Pedersen, styreleder i Bygdekinoen og administrerende direktør i Film og Kino.
Han forklarer at den raske og stabile forbindelsen og store kapasiteten til 5G-nettet, gjør at selv store videofiler kan lastes ned mens bilene er i bevegelse. I tillegg har 5G sørget for nødvendig tilgang til supportsentre og andre digitale verktøy som er viktige for driften.

Fra manuell filoverføring til sømløs digital distribusjon
Tidligere måtte Bygdekinoens operatører fysisk kjøre til faste lokasjoner for å laste opp videofiler før kinofremvisningene. Det innebar gjerne lange omveier, risiko for ødelagte filer og betydelig ekstraarbeid. Filmene måtte først lastes ned til en sentral server, deretter overføres til en harddisk og manuelt fraktes til visningsstedene.
– Det var en omstendelig prosess, og tanken på å gjøre bilene «online» virket nærmest umulig, sier Pedersen, som fikk ideen om å teste 5G.
Han tok kontakt med Telia for å høre om det fantes en løsning som kunne passe Bygdekinoens behov. Telia på sin side, syntes det var en spennende utfordring, og pekte på eksisterende løsninger for NRK og Forsvaret som kunne tilpasses. Deretter fulgte en testperiode med et par biler med trådløse mottakere, som kjørte rundt og testet dekning. Kunne det fungere?
– Ja, det gjorde det. Vi hadde god dekning overalt. Testperioden gjorde at vi investerte i 5G- utstyr til alle Bygdekinoens 13 biler. I tillegg kjøpte vi kinoteknisk automasjon fra en annen leverandør. Uten 5G fra Telia ville denne automatiseringen vært umulig, forklarer Pedersen.

Ved hjelp av Telias 5G-nettverk og avanserte rutere – de samme som NRK og Forsvaret benytter – har altså Bygdekinoen nå fått en helt ny digital infrastruktur.
– Dette betyr at filmer lastes ned direkte fra USA, mens bilene er på vei til spillestedene. Med et fleksibelt mobilt bredbåndsabonnement, kan Bygdekinoen bruke akkurat så mye data som trengs, uten å betale for mer enn nødvendig. Dette har gjort hele prosessen langt mer effektiv og forutsigbar for dem, forklarer Eirik Hernes, Sales Executive i Telia.
Bedre kvalitet og færre feil
Bygdekinoens tidligere system økte risikoen for feil og forsinkelser. Nå er hele filmleveranseprosessen altså automatisert: Programmeringssjefen bestiller en film til en spesifikk bil, og via Telias 5G-rutere overføres filen direkte til en mottakerboks i bilen. En app gir maskinisten oversikt over statusen, og systemet kontrollerer automatisk at filene fungerer som de skal. Det betyr mindre stress, færre tekniske utfordringer og en mer sømløs opplevelse for publikum.
Mange av maskinistene var skeptiske i starten, men nå er de både fornøyde og imponerte over hvor bra det fungerer – og ikke minst hvor god dekning og kapasitet 5G-nettet har.
André Hvam Jakumeit, daglig leder i Bygdekinoen, forklarer at det ikke bare er administrasjonen som nå er blitt enklere.
– Digitaliseringen har også forbedret filmkvaliteten og sikret en mer strømlinjeformet opplevelse for publikum, sier han.
– Teknologisk sett er vi nå på nivå med de største kinoene i storbyene.