Annonse

Undersøkelse – barns mediebruk er en utfordring for kinoene

Hvordan nå frem til barn og unge er et sentralt tema på Kinokonferansen. NFI har gjennomført en undersøkelse som gir flere svar på de utfordringene kinoene står ovenfor.

FREDRIKSTAD: Berit Andersen og Live Nermoen fra NFI presenterte resultatene fra rapporten «I strømmen av innhold,» som ser på mediebruken blant barn i alderen 7 til 14 år. Undersøkelsen ble gjennomført blant tusen respondenter. Rapporten fokuserer på atferd og preferanser knyttet til mediebruk og språk.

De to presenterte funn som viser at barn konsumerer store mengder innhold. Dataspill er mest populært blant guttene, mens jentene er mer opptatt av sosiale medier. For barn i alderen 7 til 9 år øker skjermtiden, og de ønsker å tilbringe mer tid foran skjermen. De yngste foretrekker innhold på norsk, men fra 12 års alderen blir engelsk mer populært. Kjønnsforskjeller blir tydelige blant 13-14-åringer. For jentene er plattformer som Snapchat og TikTok populære, mens guttene heller mot YouTube. I denne alderen begynner de også å utforske mer voksenrettet innhold, som reality-serier.

Filmer og serier

Alle barn ser filmer og serier, og valget av format avhenger av lengden. Barna liker best serier med korte episoder, som de kan se når som helst på døgnet. Årsaken til at de foretrekker serier fremfor filmer, er at de ikke trenger å være like oppmerksomme. For barna er serier en del av hverdagen, mens film ses som en helgeaktivitet, spesielt på lørdager med familien.

De yngste foretrekker norsk innhold, men fra 10 års alderen blir engelsk favoritten. Uansett kjønn, er humor den mest populære sjangeren. Imidlertid er det tydelige forskjeller i interessen; gutter liker action og fantasy, mens jenter foretrekker serier som handler om virkeligheten og kjærlighet. Et interessant fenomen er at jentene viser interesse for gamle filmer, noe som mest sannsynlig er knyttet til TikTok-trender.

Kinoens rolle for barna

For barna i undersøkelsen er det tre viktige faktorer når det gjelder kinobesøk: selve filmen, det lille ekstra som godteri, og det sosiale aspektet. Felles for alle er at de bruker YouTube og TikTok som informasjonskilder. Fordelene med å gå på kino inkluderer gleden av å være en del av en hendelse, muligheten til å se filmer før alle andre, glede av godteri, og den imponerende skjermen og lyden. Det er også spesielt hyggelig å tilbringe tid med familie og venner. Fra 12 års alderen begynner det å bli populært å gå på kino uten foreldre, men med venner.

En utfordring for barn som er vant til å håndtere flere medier samtidig, er å opprettholde fokus i to timer i en mørk kinosal. Dette blir spesielt utfordrende når det er et bredt utvalg av strømmetjenester tilgjengelig hjemme. Dagens barn er mer hjemmekjære, og det ser ut til at prisen på kinobilletter kan være en barriere for mange familier, spesielt for innvandrerfamilier.»

Annonse
Skroll til toppen